• تحلیل
راهبردهای منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس برای ایجاد اکوسیستم نوین فرایندها

جایگاه مناطق ویژه اقتصادی در تحول روند رشد و پیشرفت کشورها

خرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه: 9 | شماره ماهنامه: 180
امروزه تمرکز زیرساخت‌ها در مناطق ویژه اقتصادی به تنهایی یک مزیت رقابتی محسوب نمی‌شود، بلکه این سرعت همگام شدن و تطبیق‌پذیری با تحولات فناورانه و نوآورانه و ایجاد زیرساخت‌های مرتبط با آن است که امتیاز ویژه‌ای برای ارتقای سطح رقابت‌پذیری در عرصه‌های بین‌المللی ایجاد می‌کند. در این میان، منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس پرشتاب در مسیر مدرن‌سازی و به‌روزرسانی فرایندها گام برمی‌دارد. تمرکز بر مدرنیزاسیون و مدل‌های نوین جذب سرمایه، ایجاد سامانه‌های الکترونیکی، سیستم مدیریت یکپارچه، ایجاد زیرساخت‌های جدید جمع‌آوری داده و به‌روزرسانی جذب نیرو از موضوعاتی هستند که در منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس به آن توجه ویژه‌ای شده است. این دیدگاه جامع و کل‌نگر زمینه جهش فناورانه و افزایش رقابت‌پذیری و تاب‌آوری صنایع معدنی و فلزی کشور را فراهم می‌آورد و به این ترتیب منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس به کانون تحولات نوین فرایندی در کشور تبدیل می‌شود.
  • icon
برای دسترسی به این مطلب، می‌توانید یکی از روش‌های زیر را انتخاب کنید:
  • تحلیل
  • مس
تحلیل جایگاه کشورهای مختلف در تاریخ زنجیره مس جهان روند تحولات صنعت مس و جایگاه آن در اقتصاد مدرن جهان

مسیر تحولات صنایع مس در دنیا به سمتی رفته است که علاوه بر تغییرات تکنولوژیک و مولفه‌های مرتبط با ارزش تولید و میزان عرضه و تقاضا برای این فلز، یک گذار جغرافیایی نیز در این حوزه در طول یک قرن اخیر رخ داده است. به گونه‌ای که صنایع تولید مس در این بازه زمانی، از کشورهای توسعه‌یافته‌ای همچون ایالات متحده آمریکا، اروپا و اقتصادهای پیشرفته آسیا نظیر ژاپن، به کشورهایی با اقتصاد در حال توسعه‌ که چین، هندوستان، شیلی، پرو و کشورهای منطقه «ASEAN» منتقل شده است. نظر به تداوم روندهایی همچون برقی‌شدن و تکامل تکنولوژی‌های دیجیتال به خصوص در این اقتصادهای نوظهور درحال توسعه، روند تولید مس در چنین کشورهایی به شکلی روزافزون در حال رشد است و به نظر می‌رسد که روندهای آتی در مورد صنایع تولید مس توسط کشورهای درحال توسعه هدایت شود.

۳۱ خرداد ۱۴۰۴
  • تحلیل
  • سنگ‌آهن
حرکت شرکت فرآوری معدنی اپال کانی پارس در مسیر ایفای مسئولیت‌های اجتماعی پتانسیل بالای بخش معدن در ایجاد توسعه فراگیر و همه‌جانبه

اهمیت بخش معدن و صنایع معدنی در رشد و توسعه اقتصادی کشورهای معدن‌خیز، واقعیتی انکارناپذیر است. این بخش علاوه بر پتانسیل‌های بالایی که در ارزش‌افزایی و ایجاد رشد اقتصادی دارد، با فراهم آوردن زمینه لازم برای توسعه زیرساختی و بهبود شرایط اقتصادی نواحی فعالیت خود می‌تواند شکل‌گیری یک توسعه همه‌جانبه و فراگیر را به ارمغان بیاورد. در این میان شرکت فرآوری معدنی اپال کانی پارس نیز به عنوان یکی از بزرگترین نقش‌آفرینان زنجیره فولاد کشور، به خصوص در بخش‌های استراتژیک بالادست و میانی این زنجیره، به طور توقف‌ناپذیری در مسیر توسعه پایدار و همه‌جانبه و عمل به مسئولیت‌های اجتماعی در حرکت است.

۳۱ خرداد ۱۴۰۴
  • تحلیل
  • آلومینیوم
اقدامات شرکت آلومینای ایران در حوزه مدیریت انرژی راهبردهای شرکت آلومینای ایران برای کاهش تاثیرپذیری از چالش‌ها

در سال‌های اخیر به کرات بر اهمیت و ضرورت تکمیل و توسعه زنجیره‌های ارزش و همچنین خلق ارزش افزوده در کشور تاکید شده است. با این حال، باید توجه داشت که یکی از اصلی‌ترین پیش‌نیازهای تحقق این موضوع در پایداری و پیشرفت فعالیت‌ها در حلقه‌های نخست زنجیره‌های ارزش یا همان تامین‌کنندگان مواد اولیه صنایع نهفته است. صنعت آلومینیوم نیز به عنوان صنعتی که هر روز بر اهمیت آن در جهان افزوده می‌شود از این قاعده مستثنی نیست. در این میان، شرکت آلومینای ایران به عنوان یکی از نقش‌آفرینان استراتژیک در زنجیره ارزش آلومینیوم، عنوان تنها تولیدکننده پودر آلومینا در کشور به عنوان ماده اولیه اصلی در تولید فلز آلومینیوم را یدک می‌کشد. با این حال، این شرکت با چالش‌هایی در مسیر پیشبرد فعالیت‌های خود مواجه است که از مهمترین آن‌ها می‌توان به مشکلات حوزه انرژی اشاره کرد؛ موضوعی که خود از تامین پایدار این موتور محرک تولید تا افزایش قیمت حامل‌های انرژی را شامل می‌شود. در چنین شرایطی، نگاهی به راهبردها و اقدامات انجام‌شده در شرکت آلومینای ایران نشان می‌دهد که این شرکت استراتژی‌های موثری را برای عبور از چالش‌های یادشده اتخاذ کرده است و به شکل استواری در مسیر رشد و توسعه گام بر می‌دارد.

۳۱ خرداد ۱۴۰۴
  • تحلیل
  • محصولات فولادی, محصولات میانی فولاد خام
راهبرد شرکت جهان فولاد سیرجان برای مدیریت و بهینه‌سازی هزینه‌های انرژی اولویت‌بخشی فجهان به مدیریت انرژی و بهینه‌سازی تولید

افزایش نرخ حامل‌های انرژی در سال‌های اخیر، در کنار ناترازی‌ها و محدودیت‌های مصرف انرژی به یکی از چالش‌های صنعت فولاد تبدیل شده است. آثار و تبعات این مسئله می‌تواند تاثیرات قابل توجه را در عملکرد، افزایش هزینه‌های تولید و بهای تمام‌شده محصول و افت حاشیه سود صنعت مشاهده کرد. در این میان شرکت جهان فولاد سیرجان با وجود افزایش هزینه‌های تولید، موفق به درآمد عملیاتی ۲۴۶ هزار و ۱۹۶ میلیارد ریالی و حاشیه سود ۱۳ درصدی در سال ۱۴۰۳ شده است. این شرکت با تمرکز بر تامین پایدار انرژی و مدیریت هزینه‌های تولید و سرمایه‌گذاری برای انجام پروژه‌های هوشمندسازی و به‌روزرسانی خطوط تولید، هزینه‌های تولید را به حداقل برساند و رقابت‌پذیری خود را در بازار داخلی و بین‌المللی ارتقا دهد.

۳۱ خرداد ۱۴۰۴
فهرست