• تحلیل
نگاهی به جایگاه فلزات اساسی در سیاست‌گذاری‌های ایمیدرو

استراتژی ایمیدرو در توسعه فلزات غیرآهنی

مرداد ۱۳۹۹
زمان مطالعه: 7 دقیقه | شماره ماهنامه: 122
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) تاکنون اقدامات موثر و جامعی را در حوزه زنجیره صنعت فولاد و مواد اولیه آن اجرایی ساخته است. در این راستا، ایمیدرو دارای دو زیرمجموعه بزرگ به نام‌های شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (فعال در حوزه تامین مواد اولیه فولادسازی) و شرکت ملی فولاد ایران (فعال در صنعت فولادسازی) شده است که هریک، با توجه به تخصص و تجربه خود، اهرم‌های توانمندی را برای سازمان به منظور نظارت و سیاست‌گذاری برای رفع چالش‌های صنعت، مطالعات جامع در راستای تدوین استراتژی‌های توسعه، تعریف طرح‌های توسعه‌ای و تلاش برای جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی فراهم آورده‌اند. اکنون ایمیدرو در نظر دارد تا به پشتوانه بهره‌مندی کشور از ذخایر معدنی قابل توجه فلزات غیرآهنی و نیاز به توسعه این بخش در راستای ایجاد رقابت‌پذیری در منطقه و جهان، زیرمجموعه دیگری تحت عنوان شرکت فلزات غیرآهنی تاسیس کند تا با در دست داشتن قدرت نظارتی و سیاست‌گذاری و دارایی‌های سازمان در حوزه فلزات غیرآهنی، عملکرد قوی‌تری را در این بخش از معادن و صنایع معدنی کشور رقم بزند.

مقدمه

با توجه به ماموریت اصلی ایمیدرو، راهبری توسعه، توانمندسازی و رقابت‌پذیری بخش معدن و صنایع معدنی و تبدیل منابع و محصولات این بخش به ثروت پایدار در کشور، تاکنون این سازمان، به منظور انجام ماموریت خود، فعالیت‌های گسترده‌ای کرده و در این راستا، استراتژی‌های توسعه‌ای خود در زمینه رونق حوزه فلزات غیرآهنی را در اولویت برنامه‌های خود قرار داده است. در شرایط کنونی، صنعت فلزات غیرآهنی پتانسیل توسعه بیشتری دارد و به همین منظور، در بیانیه چشم‌انداز استراتژی جدید ایمیدرو 1414، به طور مشخص و در دو بند، به فلزات غیرآهنی اشاره شده است و بندهای بعدی متاثر از دو بند نخست‌اند:

  1. رهبر زنجیره ارزش در حوزه فلزات آلیاژ آهنی، مس، سرب و روی غرب آسیا و آسیای مرکزی است.
  2. پیشتاز زنجیره تامین در حوزه کانی‌های فلزی با ترکیب غیرآهنی که دارای مزیت رقابتی بین کشورهای غرب آسیا و آسیای مرکزی است.
  3. پیشتاز دانش و فناوری و نوآوری در اکتشاف، استخراج، فرآوری و متالورژی بین کشورهای غرب آسیا و آسیای مرکزی است.
  4. اقتصاد معادن و صنایع معدنی را بعد از نفت و گاز به جایگاه دوم تولیدکننده ناخالص ملی (GNP) رسانده و بسترساز ثروت‌افزایی ملی است.

جهش تولید در حوزه فلزات غیرآهنی

با توجه به اهداف و وظایف تعریف‌شده برای ایمیدرو، بخشی از سهام برخی از شرکت‌های بزرگ تولیدکننده محصولات معدنی و صنایع معدنی کشور در اختیار این سازمان قرار دارد. از طرف دیگر، این سازمان در راستای عمل به رسالت‌های توسعه‌ای خود، اقدام به تاسیس تعدادی از واحدهای معدنی و صنایع معدنی در گوشه‌وکنار کشور نیز کرده است تا نقش مهمی در تولیدات صنایع فلزات غیرآهنی کشور داشته باشد.

با توجه به آمار تولید فلزات غیرآهنی ایران، می‌توان ادعا کرد که در سال 1398 (2019) تولید روی، مس، سرب و مولیبدن، به‌ترتیب بیشترین سهم از تولید معدنی این فلزات در جهان را تشکیل می‌دهند. با تولید 208 هزار تن روی در سال گذشته، ایران سهمی 1.6 درصدی از تولید معدنی این فلز در جهان را دارا بوده است. پس از آن، مس با تولید معدنی 310 هزار تن فلز محتوی، سهم 1.5 درصدی، سرب با تولید معدنی 63 هزار تن فلز محتوی، سهم 1.3 درصدی و مولیبدن با تولید معدنی 3.1 هزار تن فلز محتوی، سهم 1.1 درصدی از تولید جهانی را به‌ خود اختصاص می‌دهند.

اهداف بلندی را می‌توان برای شرکت فلزات غیرآهنی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران متصور بود. محرک‌های متعددی برای تاسیس یک مجموعه واحد برای طرح‌ریزی، نظارت و توسعه صنایع فلزات غیرآهنی در ایران وجود دارد که باید در راهبری صحیح این فرایند، از آن‌ها به عنوان عوامل انگیزشی و حتی نظارتی استفاده کرد

در خصوص آنتیموان، میزان تولید معدنی این فلز غیرآهنی در کشور به طور میانگین از سال 1387 تا 1395 سالانه 5/5 تن بوده که سهم قابل توجهی از این حجم تولید در اختیار ایمیدرو بوده است. در سال 1396 افزایش قابل توجهی در استخراج سنگ آنتیموان از معدن سفیدآبه (مجموعه تابعه ایمیدرو) صورت گرفت که منجر به افزایش تولید از 5.5 به 120 تن شد.

در حال حاضر، ایران فقط سهمی 0.5 درصدی از مجموع تولید جهانی فلزات غیرآهنی را داراست و ایمیدرو قصد دارد با نظارت و توسعه یکپارچه از سوی سازمانی واحد، سهم ایران از تولید جهانی را ارتقا دهد.

راهبرد جدید ایمیدرو

در سند چشم‌انداز 1404 ایران، چشم‌انداز تولید آلومینیوم، مس و روی، به دلیل توانمندی‌ها و پتانسیل‌های موجود در کشور، به‌ترتیب 1.5 میلیون تن، 700 و 300 هزار تن تعریف شده است. با وجود اینکه تولید این فلزات غیرآهنی در ایران توسط شرکت‌هایی بزرگ و قدرتمند توسعه یافته است، در صورت تاسیس شرکت فلزات غیرآهنی و با نظارت و برنامه‌ریزی متمرکز از سوی این شرکت، انتظار می‌رود که با توجه به پتانسیل‌های توسعه‌ای موجود در کشور، به‌ویژه ذخایر معدنی فلزاتی همچون مس و روی، صنایع غیرآهنی به جایگاه‌هایی به‌مراتب بالاتر برسند.

اهداف بلندی را می‌توان برای شرکت فلزات غیرآهنی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران متصور بود. همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، محرک‌های متعددی برای تاسیس یک مجموعه واحد برای طرح‌ریزی، نظارت و توسعه صنایع فلزات غیرآهنی در ایران وجود دارد که باید در راهبری صحیح این فرایند، از آن‌ها به عنوان عوامل انگیزشی و حتی نظارتی استفاده کرد.

مهم‌ترین این محرک‌ها عبارت‌اند از نیاز به کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی، توانمندی توسعه صنعت فلزات غیرآهنی از نظر دسترسی به ذخایر معدنی و انرژی ارزان، وجود ظرفیت‌های مازاد در بخش صنایع معدنی و لزوم ارتقای بهره‌وری در این بخش، افزایش اهمیت فلزات غیرآهنی در کاروان توسعه جهانی به سوی اقتصاد سبز (نظیر زیرساخت نیروگاهی انرژی‌های تجدیدپذیر، ناوگان خودروهای برقی، بهینه‌سازی مصرف انرژی به کمک خانه‌های سبز و …)، لزوم وجود سازمان مرکزی با توان سیاست‌گذاری، پایش و نظارت برای بخش معدن و صنایع معدنی غیرآهنی، ضرورت ارتقا و گسترش ارتباط صنعت و دانشگاه به منظور ایجاد مهارت‌های مورد نیاز در نیروی انسانی صنعت و رفع چالش‌های فنی و اقتصادی صنعت به‌کمک دانشگاهیان و نیاز به گردآوری جامع و کامل اطلاعات معادن و صنایع معدنی غیرآهنی کشور از اکتشافات تا فرآوری و تولید.

با توجه به وجود محرک‌های لازم به منظور ایجاد اهرمی توانمند در حوزه سیاست‌گذاری، پایش برنامه‌ها و اجرای برنامه‌های توسعه‌ای، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی کشور در نظر دارد سازوکار متمرکزی را برای مدیریت فعالیت‌ها در حوزه فلزات غیرآهنی ایجاد کند

با توجه به وجود محرک‌های لازم به منظور ایجاد اهرمی توانمند در حوزه سیاست‌گذاری، پایش برنامه‌ها و اجرای برنامه‌های توسعه‌ای، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی کشور در نظر دارد سازوکار متمرکزی را برای مدیریت فعالیت‌ها در حوزه فلزات غیرآهنی ایجاد کند. انتظار می‌رود که این راهبرد به دستاوردهای ارزشمندی دست یابد همچون تدوین و پایش مطالعات جامع از محصولات صنعت فلزات غیرآهنی به ‌منظور شناسایی چالش‌ها و فرصت‌ها، ارائه راهکارهای مناسب برای مرتفع ساختن چالش‌های صنعت، توسعه متوازن و منظم صنایع فلزات غیرآهنی به منظور بهره‌مندی از فرصت‌های موجود هم از منظر ارتقای سطح تولید و هم از منظر تکمیل زنجیره ارزش (افزایش سهم ارزش افزوده بخش معدن و صنایع معدنی از تولید ناخالص داخلی کشور)، سیاست‌گذاری به منظور ایجاد فضای مطمئن سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و همچنین فراهم ساختن بستر مناسب برای صادرات رقابتی محصولات صنعت (افزایش درآمدهای صادراتی از محل معادن و صنایع معدنی کشور).

تاسیس شرکت فلزات غیرآهنی ایمیدرو

با استناد به شناسایی نیاز ایجاد نظامی واحد برای نظارت، سیاست‌گذاری و توسعه صنعت فلزات غیرآهنی کشور، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران به پشتوانه استراتژی‌های توسعه‌ای بخش فلزات غیرآهنی در سند 1414 و جایگاه ویژه این صنایع در برنامه‌های آتی این سازمان، در نظر دارد فعالیت‌های خود در حوزه توانمندسازی صنایع فلزات غیرآهنی را با تاسیس شرکت فلزات غیرآهنی، بیش از پیش ارتقا دهد.

با تشکیل چنین مجموعه‌ای، ایمیدرو قادر خواهد بود تا علاوه بر سیاست‌گذاری، تدوین و اجرای طرح‌های جامع توسعه‌ای در حوزه صنایع فلزات غیرآهنی، چالش‌های این صنعت را شناسایی و به‌ منظور رفع آن‌ها، به‌ویژه در حوزه تامین مواد اولیه و فروش محصولات، اقدامات موثری را با در دست داشتن اختیارات نظارتی و حاکمیتی اتخاذ کند.

بر این اساس، شرکت جدید فلزات غیرآهنی این سازمان، علاوه بر در دست گرفتن دارایی‌های ایمیدرو از شرکت‌های تولیدکننده فلزات غیرآهنی در کشور نظیر شرکت آلومینیوم ایران، شرکت آلومینیوم جنوب و شرکت ملی صنایع مس ایران، ماموریت نظارت بر فعالیت صنایع فلزات غیرآهنی کشور، توسعه این صنعت با ایجاد ظرفیت در بخش‌های مختلف آن، مطالعه همه‌جانبه صنعت با تدوین و پایش طرح‌های جامعی نظیر طرح جامع آلومینیوم، طرح جامع مس، طرح جامع سرب و روی و جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی به منظور تسریع روند توسعه را به دست خواهد گرفت.

 

  • icon
  • تحلیل
  • مس, معدن
نقش پروژه‌های هلدینگ ماهان در توسعه زنجیره ارزش صنعت مس و اشتغالزایی اقدامات هلدینگ گسترش صنایع و معادن ماهان برای توسعه و تکمیل زنجیره مس

با توجه به جریان پرشتاب رشد تقاضای جهانی مس، سرمایه‌گذاری در بهره‌برداری از معادن مس و تکمیل و توسعه زنجیره آن، ضمن تنوع‌بخشی به سبد سرمایه، فرصت مناسبی برای حضور در بازارهای جهانی و توسعه صادرات غیرنفتی، جهش سودآوری و خلق ثروت به شمار می‌آید؛ موضوعی که هلدینگ گسترش صنایع و معادن ماهان به آن توجه ویژه‌ای داشته و جریان سرمایه‌گذاری‌های خود را به این سمت‌وسو هدایت کرده است. در این راستا سه پروژه تکمیل زنجیره و احداث واحدهای تولید کنسانتره زاغ‌دره، ساردوئیه و دلفارد در دست اقدام قرار گرفته‌اند که با بهره‌برداری از آن‌ها در مجموع ۱۲۳ هزار تن به ظرفیت تولید کنسانتره مس کشور افزوده می‌شود. علاوه بر این، در منطقه خواجه نظام شهرستان بم نیز پروژه اکتشاف مس آغاز شده است. پروژه‌های مذکور که با سرمایه‌گذاری ۲۰۰ هزار میلیارد ريالی به بهره‌برداری خواهند رسید، منجر به اشتغالزایی بیش از ۷ هزار نفر و رونق اقتصادی شهرستان‌های جیرفت، بم و ارزوئیه خواهند شد.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • آلومینیوم
اقدامات شرکت آلومینیوم جنوب در زمینه توسعه پایدار و کاهش ریسک‌های تولید مسیر تحقق خلق ارزش و جهش تولید در شرکت آلومینیوم جنوب

اهمیت استراتژیک آلومینیوم در فضای اقتصادی امروز جهان و نیز کاربردهای رو به گسترش آن در حوزه انرژی، خودروسازی و ... موجب شده است که همه پیش‌بینی‌ها از رشد مصرف این فلز در دهه‌های آینده حکایت داشته باشند. این دورنمای روشن ایجاب می‌کند تا رویکردها و استراتژی‌های فعالان صنعت استراتژیک آلومینیوم به سمت بهره‌مندی از این فرصت‌ها و ارزش‌آفرینی معطوف شوند؛ موضوعی که شرکت آلومینیوم جنوب (سالکو) به آن توجه ویژه‌ای دارد و با بهره‌گیری از فناوری‌‌های جدید و رویکردهای توسعه سبد محصول و افزایش ظرفیت تولید به سمت نقش‌آفرینی موثرتر در بازار داخلی و بین‌المللی گام برمی‌دارد. این شرکت با شناسایی فرصت‌های بازار و تحلیل و بررسی الزامات مشتریان، طرح‌ها و برنامه‌های خود را به‌گونه‌ای ترسیم می‌کند تا بتواند به بیشترین سودآوری و ارزش‌آفرینی دست یابد و به کلیدی‌ترین بازیگر صنعت آلومینیوم کشور تبدیل شود.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • صنعت
ریسک ناترازی انرژی و تاثیر آن بر تحقق اهداف صنعت فولاد تاثیر محدودیت‌های انرژی و ریسک‌ها بر عملکرد صنعت فولاد

صنعت فولاد ایران به عنوان محور تحقق رشد اقتصادی و صنعتی، توسعه فراگیر و همچنین قطع وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی شکل گرفت و توسعه یافت، به طوری که در شرایط تحریم‌های اقتصادی، صادرات فولاد مهمترین منبع درآمدهای ارزی کشور پس از نفت بود. با این حال، این صنعت در سال‌های اخیر با چالش محدودیت‌های مصرف و قطعی برق در فصل تابستان و گاز در فصل زمستان مواجه شده؛ موضوعی که آسیب‌های زیادی را بر پیکره این صنعت وارد آورده است. کاهش ۴.۳ درصدی تولید و افت ۲۲ درصدی حجم صادرات فولاد در هشت‌ماهه نخست سال جاری و ابهامات پیچیده در تحقق برنامه‌های تولید تا پایان سال از تاثیر نامطلوب ناترازی‌های انرژی بر صنعت فولاد کشور حکایت دارد. این در حالی است که تداوم شرایط فعلی و پیش‌بینی کاهش صادرات تا پایان سال می‌تواند خسارت‌های ارزی و ريالی بسیاری را به اقتصاد کشور وارد کند.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات فولادی
اقدامات شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه برای تکمیل زنجیره ارزش پروژه کلاف‌سازی، گام بلند شرکت سرمد ابرکوه در مسیر ارزش آفرینی

تمرکز بر تکمیل زنجیره‌های ارزش و توسعه سبد محصولات با هدف پاسخگویی به انتظارات مشتری از رویکردهای مهم برای تثبیت جایگاه بنگاه‌های اقتصادی در بازار به شمار می‌آید و می‌تواند به رشد درآمد و سودآوری منجر شود. شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه نیز با تکیه بر نقاط قوت خود و برنامه‌ریزی ساختاریافته در صدد رشد کمی و کیفی تولید و توسعه سبد محصولات بوده است و در مسیر ارتقای جایگاه استراتژیک خود گام برمی‌دارد. افتتاح واحد تولید کلاف فولادی با ظرفیت تولید سالانه ۴۵۰ هزار تن محصول با حضور وزیر صمت، استاندار و نمایندگان استان یزد در مجلس شورای اسلامی و مدیر عامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو مهمترین اقدام این شرکت در راستای توسعه سبد محصول و ارتقای جایگاه در بازار به شمار می‌آید. با شروع به کار این واحد، ارزش‌آفرینی و سودآوری چشمگیری برای این بازیگر استراتژیک زنجیره فولاد محقق خواهد شد.

۳۰ دی ۱۴۰۳
فهرست