• یاد‌داشت
مولفه‌های مهم ارتقای کیفیت و تاثیر آن بر قدرت رقابت شرکت فولاد هرمزگان

اقدامات فولاد هرمزگان در حوزه تضمین کیفیت

فروردین ۱۳۹۹
زمان مطالعه: 4 | شماره ماهنامه: 118
یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه هر صنعت را می‌توان توجه شایسته به کیفیت محصولات تولیدی عنوان کرد، چراکه ارائه محصولات باکیفیت موجب جلب رضایت مصرف‌کنندگان و در نهایت کسب اعتماد مشتریان خواهد شد. امروزه شرکت‌هایی در عرصه رقابت از موقعیت ممتازی برخوردارند که محور اصلی فعالیت خود را تامین خواسته‌ها و نیازهای مشتریان با حداقل قیمت و بیشترین کیفیت قرار داده‌اند. در واقع برای حضور موفق و موثر در بازارهای رقابتی منطقه‌ای و جهانی، همواره استفاده بهینه از تمامی امکانات و بهره‌برداری مناسب از منابع جدید برای تولید محصول باکیفیت، امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. در این میان، صنعت فولاد نیز به‌عنوان یک بخش پیشرو در توسعه اقتصادی کشور، اهتمام ویژه‌ای به کنترل و تضمین کیفیت محصولات تولیدی خود داشته و همواره تلاش کرده است تا با بهبود کیفیت تولیدات خود، سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهد.

مقدمه

یکی از مهم‌ترین مولفه‌های یک بنگاه اقتصادی، ارائه محصولات باکیفیت با قیمت رقابتی بوده که برای دستیابی به آن، وجود یک سیستم کنترل کیفیت جامع و پایدار بسیار ضروری است. با کنترل تمام وظایف از طریق یک روش سیستماتیک، از یک سو اطمینان معقولی به‌وجود خواهد آمد که هر فعالیت قبل از شروع فعالیت بعدی درست انجام شده و در نهايت محصول مورد نظر در شرايط مناسبي قرار خواهد گرفت و از سوی دیگر، در هزینه‌ها و زمان صرفه‌جویی می‌شود. برهمین اساس در واحدهای کنترل کیفیت با ایجاد گروه‌های کاری، تدوین روش‌ها و شناسنامه‌های کنترلی متناسب با محصولات تولیدی در آن کارخانه در حوزه‌های مختلف بازرسی کیفی به رشته تحریر درآمده و براساس آن‌ها ایستگاه‌های گوناگون برای نمونه‌گیری و پایش فرآیند تولید طراحی شده و براساس گردش‌کارها و دستورالعمل‌های تدوین شده، فعالیت‌های کنترل کیفی انجام می‌شود.

 ارتباط مستقیم کاهش هزینه‌ها با کنترل کیفیت مواد اولیه

کیفیت مواد اولیه تاثیر بسزایی بر هزینه‌های تولید و کیفیت محصولات میانی و نهایی واحدهای فولادسازی دارد. در گام نخست با توجه به طراحی کارخانه و ویژگی‌های مواد اولیه مصرفی، کارت‌های استاندارد کیفی براساس خواص شیمیایی و فیزیکی هر ماده اولیه تعریف و تدوین می‌شود. در مبادی ورودی کارخانه، مواد اولیه خریداری‌شده براساس کارت‌های استاندارد از طریق نمونه‌گیری مورد ارزیابی کیفی قرار می‌گیرد. به‌عبارت دیگر، واحد کنترل کیفی نمونه‌های اخذ شده را به آزمایشگاه ارسال می‌کند و پس از دریافت نتایج آزمون، این واحد گزارش آزمون را با کارت استاندارد مربوطه مطابقت داده و در نهایت در صورت مغایرت کلی اجازه‌ ورود مواداولیه با کیفیت پایین و خارج از استاندارد را به داخل سازمان، انبارها و سایت‌های تولیدی صادر نمی‌کند. این امر سبب کاهش هزینه‌های تحمیلی ناشی از استفاده از مواد نامرغوب در خطوط بهره‌برداری خواهد شد. از سوی دیگر، برای جلوگیری از تولید محصولات با کیفیت پایین‌تر از سطح استاندارد، پس از شناسایی و ایجاد ایستگاه‌های کنترلی مناسب و پارامترهای موردنیاز، بعد از هر عملیات تولیدی یا در بازه‌های زمانی، با نظارت واحد کنترل کیفی، نمونه‌برداری‌های منظم انجام‌ و براساس نتایج آزمایشگاهی در صورت خروج از محدوده در همان لحظه به واحد مربوط اطلاع‌رسانی می‌شود تا تولید محصولات نامنطبق به حداقل برسد. علاوه بر این، واحد کنترل کیفیت به‌عنوان یک واحد نظارت‌کننده از راه جمع‌آوري منظم داده‌ها، بررسي پــارامتـرهاي فني و تهيه گزارش‌هاي اطلاعاتي در فواصل معين، خطوط توليد را به‌منظور بررسي راندمان آن‎ها مورد كنترل فني قرار می‌دهد و با رسيدگي به مسائل مربوط به كيفيت، نقش محوری خود را در کنترل و پایش فرآیند تولید ایفا می‌کند.

جلب رضایت مشتریان در سایه کنترل کیفی محصولات

امروزه کیفیت که به‌طور خلاصه به‌ معناي رضايت مشتري است، در تمام صنایع مهم‌ترین عامل بهبود بهره‌وری و کليد دستیابی به مزایای رقابتي به‌شمار می‌رود. خروجی برنامه‌های کنترل کیفیت در نهایت منجر به حفظ پایدار کیفیت بالا و مزیت رقابتی در بازار، تثبیت نامی مطمئن در بین مشتریان و قدرت انعطاف براي مقابله با تغییرات بازار می‌شود. از آنجاکه امروزه بازار فشرده‌ای برای محصولات فولادی و به‌ویژه اسلب در سطح جهان وجود دارد، اولویت و کلید موفقیت در این رقابت، تکیه بر کیفیت برتر در کنار هزینه تمام‌شده پایین‌تر است. در این زمینه، فولاد هرمزگان توانسته با مدیریت درست منابع و استفاده از تمامی ظرفیت‌های‌‌ خود، یکی از شرکت‌های پیشرو داخلی باشد و نقش موثری در ارتقای محصولات تولیدی کشور برای ارائه به مشتریان داخلی و خارجی ایفا کند.

در شرکت فولاد هرمزگان، کنترل کیفیت محصولات در سه حوزه مهم انجام می‌شود:

1- کنترل مواد ورودی (ورودی‌ها‌ برای مصرف در فرآیند تولید محصول)؛

2- کنترل حین تولید به‌منظور اقدامات پیشگیرانه؛

3-کنترل محصول نهایی و اطمینان از تحویل محصول منطبق به مشتریان.

در شرکت فولاد هرمزگان براساس «QC Plan» تعریف‌شده، تمامی مراحل بازرسی‌های کنترلی حین فرآیند تولید محصول نهایی با استفاده از آخرین استانداردهای بین‌المللی و داخلی و با در نظر گرفتن نیاز واقعی مشتریان انجام می‌شود که این مهم، سبب رضایت بالای مشتریان این کارخانه شده است. به‌طور کلی، مطابق با کارت‌ساخت‌ها، شناسنامه‌ها و حدود تعیین‌شده برای هر مشتری، بازرسان کنترل کیفی به‌طور عمده به کنترل و بازرسی محصولات به صورت چشمی اقدام می‌کنند. (بازرسی‌های سرد و گرم).

در بازرسی گرم که در ایستگاه ریخته‌گری و در فرآیند تولید تختال انجام می‌شود، پارامترهای متراژ، ترک و هرگونه عیب قابل‌مشاهده کنترل می‌شود تا هدف کاهش تولید شمش‌های نامنطبق محقق شود. در بازرسی سرد که در بسترهای بازرسی سرد انجام می‌شود، هدف کنترل تختال‌های تولیدی و یافتن هرگونه عیب و محصول نامنطبق و دسته‌بندی تختال‌های تولیدی است.

در پایان بازرسی، محصولات با توجه به نیازها و درخواست مشتریان در دسته‌های مختلف طبقه‌بندی می‌شوند. انجام تست مایعات نافذ از دیگر آزمون‌های حین بازرسی سرد برای کنترل ترک‌های زیرسطحی محصول تختال است که برای نخستین‌بار در کشور به صورت صنعتی در این حوزه اجرایی شده است. در تکمیل فرآیند فوق یکی از کارهای مهم دیگری که واحدهایی فولادی برای محصولات فروخته‌شده انجام می‌دهند، صدور و تحویل گواهی‌نامه‌های کیفیت یا «Quality Certification» محصولات است که با توجه به طرح‌های کیفیت و عملیات و تست‌های کنترل کیفیت انجام‌ می‌شود. این مهم در فولاد هرمزگان برای ارائه به مشتریان براساس آخرین استانداردهای فنی و کاری در حال انجام است.

پایش مستمر تجهیزات براساس توانمندی‌های داخلی کشور

با توجه به نوع ماده، دقت آنالیز و نوع آزمون برای هر تجهیزی بازه زمانی مشخصی در روش‌های استاندارد مربوطه تعریف شده است. کالیبراسیون قبل از آزمون در بازه زمانی یک تا چند ماهه می‌تواند متغیر باشد. این بازه‌های زمانی به‌وسیله نمودارهای کنترلی مربوط به هر تجهیز به‌طور مستمر کنترل و پایش و با مشاهده هرگونه مغایرتی، کالیبراسیون مجدد انجام می‌شود. برای کالیبراسیون اغلب از استانداردهای بین‌المللی «ISO» و در برخی موارد از «ASTM» استفاده می‌شود.

خوشبختانه فولاد هرمزگان با استفاده از توانمندی‌های داخلی شرکت و شرکت‌های بین‌المللی همکار، توانسته است گام‌های موثری را در این حوزه بردارد و از صحت انجام آزمون‌های مورد نیاز در این بخش اطمینان حاصل کند.

  • icon
  • یاد‌داشت
  • محصولات فولادی
اهمیت جلوگیری از واردات به عنوان مانع بزرگ جهش تولید در کشور نقش کلیدی شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در تامین بازار ورق گالوانیزه

ورق‌هـای گالوانیزه بـا توجه به دامنه گسـترده کاربرد ‌در صنایع مختلـف پایین‌‌دسـتی، از جمله محصولات اسـتراتژیک فـولادی به شـمار می‌‌آینـد که افزایش تـوان تولیـد آن‌ها ‌در کشـور، ضمن آنکه می‌‌تواند بسترسـاز خلـق ارزش مضاعـف در صنعـت فـولاد و تکمیـل زنجیره‌‌هـای ارزش صنعتـی باشـد، فرصت ‌مناسـبی را برای توسـعه صادرات غیرنفتی ایجاد می‌‌کند. شـرکت فولاد امیرکبیر کاشـان اولین و یکی از مهمترین تولیدکنندگان ورق گالوانیزه کشـور به شـمار می‌آید که در سـال‌‌های اخیـر با تولیـد محصـولات باکیفیت نقش مهمـی در تامین بـازار داخلـی ایفا کرده و سـهم ۳۰ درصدی از حجـم معاملات ورق گالوانیزه بورس کالا را در نه ماهه نخست سال جاری به خود اختصاص داده اسـت. این شـرکت در حـوزه عرضـه ورق گالوانیـزه به بازارهـای منطقه نیز عملکرد موفقی داشـته، بـه طوری که صادرات این شرکت تا پایان آذرماه سـال جاری با رشـد ۷۰ درصدی نسـبت به مدت مشـابه سـال گذشـته به بیش از ۱۰ هزار تن رسـیده اسـت. ایـن دسـتاوردها در حالـی برای شـرکت فـولاد امیرکبیر کاشـان رقم خورده که در ماه ‌هـای اخیـر بـازار ورق گالوانیزه کشـور تحت تاثیر واردات بی‌رویه دچار شـرایط نامطلوبی شـده و این شـرایط آسیب‌‌های بسـیاری را به تولیدکنندگان و فعالان این صنعت وارد آورده است.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • آلومینیوم
جایگاه روابط عمومی به عنوان محور هماهنگ‌کننده فضای درونی و بیرونی سازمان لزوم ایجاد نگاه نوآورانه در حوزه روابط عمومی کشور

در دنیای مدرن امروز که روند گردش اطلاعات، به کمک تکنولوژی‌ها و ابزارهای نوین سرعت فزاینده‌ای یافته، نقش حوزه روابط عمومی به عنوان یکی از بازوهای موثر هر سازمان برای افزایش اثربخشی فعالیت‌ها و نیز بهبود فضای فعالیت و کسب‌وکار بسیار پررنگ‌تر از گذشته شده است. در واقع امروز حوزه روابط عمومی وظیفه دارد که ضمن انعکاس اخبار، رخدادها و دستاوردهای سازمان به مخاطبان عمومی و تخصصی محیط پیرامون خود، با جریان‌سازی مثبت و سازنده، فضای فکری مناسبی را در رابطه با زمینه فعالیت بنگاه اقتصادی در میان اذهان عمومی ایجاد کند و به این ترتیب بستر مناسبی را برای ادامه فعالیت و دور کردن حواشی از فرایندها، تصمیم‌گیران و رهبران سازمان‌ها فراهم آورد.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • سنگ‌آهن
راهبردهای شرکت گهرزمین در خصوص توسعه فرایندها و اطمینان از تحقق اهداف سازمانی محورهای اصلی مدیریت استراتژی در شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین

شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین به عنوان یکی از مهمترین تامین‌کنندگان زنجیره ارزش فولاد در کشور، رویکردهای شایان توجهی را برای مبارزه با چالش‌های احتمالی‌ای که پیش روی صنایع فولادی هستند اتخاذ کرده است. راهبردهای نوین مدیریتی که عمدتا حوزه مدیریت استراتژی و فرایند را در برمی‌گیرند، تحولات نتیجه‌بخشی را برای عملکرد این شرکت به همراه خواهند داشت. تدوین یک برنامه همه‌جانبه استراتژیک در راستای تحلیل تمام مولفه‌های موثر بر رشد و یا رکود بازار، منجر به پیش‌بینی چالش‌ها و چاره‌اندیشی برای آن‌ها می‌شود، افزایش بهره‌وری را به دنبال دارد و در نهایت بستر تحقق جهش تولید را فراهم خواهد آورد.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • آهن اسفنجی
عوامل موثر بر اعتلای جایگاه روابط عمومی در توسعه سازمانی نقش روابط عمومی در بستر‌سازی برای حرکت سازمان در مسیر اهداف

در عصر مدرن امروز، جایگاه روابط عمومی دیگر محدود به پایگاهی برای انتشار اخبار و اطلاعات نیست، بلکه این حوزه به عنوان نهادی تعریف می‌شود که از طریق جریان‌سازی‌های سازنده و مثبت در افکار و اذهان عمومی، بستر حرکت سازمان را در مسیر اهداف و ماموریت‌های خود فراهم می‌کند. آنچه در این بین اهمیت دارد، مدرنیزاسیون روابط عمومی و همگام شدن آن با تحولات فناورانه روز و نیز میزان استفاده از ابزارهای نوین است. در واقع ظهور و گسترش شبکه‌های اجتماعی در میان اقشار و سطوح مختلف جامعه و توسعه کاربردهای هوش مصنوعی در عرصه روابط عمومی موجب شده است که موضوع به‌روزرسانی فرایندها نه به عنوان راهکار بهبود، بلکه به عنوان یک الزام برای حفظ و افزایش تاثیرگذاری حوزه روابط عمومی در میان افکار عمومی، جامعه، ذی‌نفعان و مشتریان مطرح شود.

۳۰ دی ۱۴۰۳
فهرست