• یاد‌داشت
اقدامات فولاد هرمزگان در حوزه برنامه‌ریزی نت

اهمیت برنامه‌ریزی تعمیر و نگهداری همگام با برنامه تولید

مهر ۱۴۰۰
زمان مطالعه: 6 دقیقه | شماره ماهنامه: 136
تعمیر و نگهداری یکی از راهکارهای مهم برای افزایش کارایی و ضریب آماده‌به‌کاری تجهیزات و ماشین‌آلات تلقی می‌شود. توجه به اجرای مناسب تعمیر و نگهداری با رویکردهای مناسب و آینده‌‌نگرانه می‌تواند در کاهش توقفات و افزایش تولید محصولات موثر واقع شود. در همین‌ راستا دفتر فنی و برنامه‌ریزی تعمیرات شرکت فولاد هرمزگان، به عنوان واحد پشتیبانی این واحد صنعتی، با رویکردهایی مختلف، برنامه‌های متعددی را برای تحقق اهداف تعمیر و نگهداری اجرا کرده است. همچنین این واحد، برنامه‌ریزی‌هایی را برای بهبود فرایند نت در دستور کار دارد. افزایش تناژ واحدهای ذوب و احیای شرکت فولاد هرمزگان در سال گذشته از مهم‌ترین نتایج توجه به اهداف تعریف‌شده تعمیر و نگهداری تجهیزات برشمرده می‌شود. همچنین این شرکت، با برنامه‌ریزی درست و به‌موقع برای انجام تعمیرات اساسی سالانه تجهیزات همزمان با توقفات غیرفعال، توانسته است از خاموشی‌های اخیر به نفع صنعت خود بهره ببرد.

مقدمه

دفتر فنی و برنامه‌ریزی تعمیرات شرکت فولاد هرمزگان متشکل از واحدهای دفتر برنامه‌ریزی تعمیرات، دفتر فنی نت پیشگیرانه، دفترفنی قطعات یدکی و واحد بومی‌سازی و مهندسی قطعات و تجهیزات است. دفتر فنی و برنامه‌ریزی تعمیرات یکی از واحدهای اصلی پشتیبانی از تولید شرکت برشمرده می‌شود، به منظور تحقق اهداف استراتژیک (ارتقای زیرساخت‌های پشتیبانی فنی تولید)، فرایندهایی تعمیراتی تدوین کرده است. علاوه بر این، رویکردهای مختلف فرایند نت نظیر نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه، پیش‌بینانه، تعمیرات اساسی و … بر اساس اسناد (documents) سازنده کارخانه تعریف شده است. فعالیت‌های تعمیراتی بر اساس دوره تناوب پیش‌بینی‌شده در توقفات هفتگی و توقفات سالیانه (اورهال) انجام می‌شود. برای تولید مستمر و آماده‌به‌کاری تجهیزات، انجام به‌موقع شات‌داون هفتگی و سالیانه طبق برنامه‌هایی از قبل پیش‌بینی شده‌اند. تعمیرات اساسی (اورهال) عملیاتی حساس و مهم به لحاظ رساندن تجهیزات و قطعات به شرایط سلامت کامل است. این تعمیرات نقشی بسزا در جلوگیری از شکست یا خرابی تجهیزات دارند که به صورت سالیانه انجام می‌شوند. همچنین تعمیرات اساسی باعث بالا رفتن راندمان تجهیزات مختلف و همچنین تحقق تولید پیش‌بینی‌شده در سال می‌شود.

تاثیر کاهش توقفات در افزایش تولید

برنامه‌ریزی تعمیرات سالیانه واحد فولادسازی در اردیبهشت‌ماه 1399 به مدت پانزده روز و تعمیرات سالیانه واحد احیای مستقیم در آذر و دی‌ماه همین سال به مدت 26 روز و 173 هزار نفرساعت بود و به رغم محدودیت‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا، با برنامه‌ریزی و برگزاری جلسات هماهنگی و پایش شات‌داون و با تلاش و همت مضاعف، این تعمیرات بدون حادثه و زودتر از برنامه به پایان رسیدند.

شرکت فولاد هرمزگان در راستای سیاست‌های بومی‌سازی و ساخت داخل اقدامات مهم دیگری نیز انجام داده است که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به صرفه‌جویی ارزی 6 میلیون و 199 هزار یورویی بومی‌سازی و ساخت داخل پانزده عدد تجهیز در سال 1399 اشاره کرد

نگهداری صحیح، علمی و برنامه‌ریزی‌شده با روش‌های نوین، مستقیما بر بهره‌وری، کیفیت، هزینه‌های مستقیم تولید، قابلیت اطمینان و سودآوری اثر می‌گذارد. در این خصوص بسیاری از شرکت های بزرگ از جمله شرکت فولاد مبارکه، با پیاده‌سازی و استقرار نظام تعالی نت در شرکت خود، میزان موفقیت خود در اجرای برنامه‌ها را افزایش داده و در مقاطع زمانی مختلف، ارزیابی کرده است. همچنین امکان مقایسه عملکرد تعمیرات با سایر سازمان‌ها به‌ویژه با بهترین آن‌ها به وجود خواهد آمد.

شرکت فولاد هرمزگان، با همکاری همکاران محترم تعالی نت شرکت فولاد مبارکه، از سال 1397 برای بررسی، امکان‌سنجی، پیاده‌سازی و استقرار نظام تعالی نت اقدام کرد و توانست اهداف مورد نیاز را به شرح زیر اجرا کند:

  • تدوین و به‌روزرسانی شاخص‌های نگهداری و تعمیرات ضمن بهینه‌کاوی؛
  • تهیه برنامه‌های توقفات برنامه‌ای بلندمدت، میان‌مدت و کوتاه‌مدت؛
  • پیش‌بینی بودجه نگهداری و تعمیرات به صورت سالانه و ماهانه؛
  • کنترل هزینه‌ها و منابع مصرفی حوزه نت؛
  • پایش عملکرد تعمیرات و دفتر فنی و تعمیرات؛
  • راهبری و توسعه سیستم نگهداری و تعمیرات در سیستم «MIS»؛
  • تدوین اهداف نگهداری و تعمیرات شرکت و کنترل میزان تحقق آن؛
  • تحقیق و توسعه در نگهداری و تعمیرات و به‌کارگیری روش‌های نوین در نگهداری و تعمیرات شرکت؛
  • تدوین و بازنگری گردش‌کارهای حوزه نگهداری و تعمیرات؛
  • ارائه گزارش عملکرد تعمیرات.

برای کنترل و پایش عملکرد تعمیرات، شاخص‌هایی نظیر آماده‌به‌کاری تجهیزات، زمان مستقیم کاری (Operation Index)، توقفات اضطراری و تاخیر تعمیراتی، «MTBF» و «MTTR» به کار گرفته شدند. همچنین، برای کنترل هزینه‌ها، شاخص‌هایی نظیر هزینه نت بر تن تولید، هزینه قطعات یدکی، بهره‌وری نت و … هدف‌گذاری شده‌اند و توسط تعالی نت مورد پایش قرار می‌گیرند. این کنترل‌ها طی جلساتی به اطلاع مدیران و روسای تعمیرات نواحی می‌رسند. از جمله مواردی که با هدف‌گذاری، پایش، کنترل و اقدامات اصلاحی باعث بالا رفتن راندمان تعمیرات و افزایش تولید شده است می‌توان به کاهش توقفات اضطراری و تاخیر تعمیراتی واحد ذوب و احیا در چند سال اخیر و افزایش تناژ تولید در سال 1400 به دلیل کاهش توقفات تعمیراتی در واحد احیا اشاره کرد.

نمودار 1. کاهش توقفات اضطراری و تاخیر تعمیراتی واحد ذوب در سه سال اخیر

 

 

نمودار 2. کاهش توقفات اضطراری و تاخیر تعمیراتی واحد احیا در دو سال اخیر

رویکردهای فولاد هرمزگان برای افزایش آماده‌به‌کاری تجهیزات

از اصلی‌ترین چالش‌های حوزه تعمیر و نگهداری می‌توان به توقفات برنامه‌ریزی غیرفعالی اشاره کرد که خارج از شرکت (قطع برق، قطع یا کمبود گاز و …) به تجهیزات داده می‌شود. شرکت فولاد هرمزگان، به منظور کم‌اثر کردن توقفات غیرفعال، به صورت فرصت‌طلبانه فعالیت‌های تعمیراتی تجهیزات خود را در این توقفات انجام می‌دهد. از دیگر اقدامات این واحد با همکاری دفتر فنی نت پیشگیرانه، به منظور افزایش «IO» در واحدهای فولادسازی و احیای مستقیم از ابتدای سال 1399، بیش از صد مورد آنالیز خرابی «RCA» و 216 اقدام اصلاحی در ارتباط با این آنالیزها به ثبت رسید. همچنین تهیه دستورالعمل‌های تعمیرات سالیانه، کنترل و پایش برای بازبینی و اصلاح کلیه «PM»های مکانیک، برق و ابزاردقیق کل نواحی تولیدی فولاد هرمزگان صورت گرفت.

برنامه‌ریزی تعمیرات سالیانه واحد فولادسازی در اردیبهشت‌ماه 1399 به مدت پانزده روز و تعمیرات سالیانه واحد احیای مستقیم در آذر و دی‌ماه همین سال به مدت 26 روز و 173 هزار نفرساعت بود و به رغم محدودیت‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا، با برنامه‌ریزی و برگزاری جلسات هماهنگی و پایش شات‌داون و با تلاش و همت مضاعف، این تعمیرات بدون حادثه و زودتر از برنامه به پایان رسیدند

شرکت فولاد هرمزگان در راستای سیاست‌های بومی‌سازی و ساخت داخل اقدامات مهم دیگری نیز انجام داده است که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به صرفه‌جویی ارزی 6 میلیون و 199 هزار یورویی بومی‌سازی و ساخت داخل پانزده عدد تجهیز در سال 1399 اشاره کرد. همچنین بومی‌سازی بیست عدد تجهیز در سال 1400 هدف‌گذاری شده است. تدوین و ویرایش 2 هزار مدرك فني مرتبط با مهندسی مجدد و مهندسی معکوس قطعات و تجهيزات در سال 1399 انجام شد و تدوین و ویرایش فنی 2 هزار و 500 مدرک در دستور کار سال 1400 قرار دارد.

بالا بردن شاخصِ در دسترس بودن قطعات یدکی از 93.5 درصد به 95 درصد با محوریت دفتر فنی قطعات یدکی و واحد بومی‌سازی از دیگر اقدامات شرکت فولاد هرمزگان است. استفاده از روش‌های علمی نوین، انجام فرایندهای نگهداری و تعمیرات، مدیریت قطعات یدکی با تبادل اطلاعات و استفاده از تجربیات شرکت‌های بزرگ از جمله فولاد مبارکه اصفهان و … در دستور کار این واحد قرار دارد.

جدول 1. افزایش تناژ تولید به دلیل کاهش توقفات تعمیراتی در واحد احیا

  • icon
  • یاد‌داشت
  • محصولات فولادی
اهمیت جلوگیری از واردات به عنوان مانع بزرگ جهش تولید در کشور نقش کلیدی شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در تامین بازار ورق گالوانیزه

ورق‌هـای گالوانیزه بـا توجه به دامنه گسـترده کاربرد ‌در صنایع مختلـف پایین‌‌دسـتی، از جمله محصولات اسـتراتژیک فـولادی به شـمار می‌‌آینـد که افزایش تـوان تولیـد آن‌ها ‌در کشـور، ضمن آنکه می‌‌تواند بسترسـاز خلـق ارزش مضاعـف در صنعـت فـولاد و تکمیـل زنجیره‌‌هـای ارزش صنعتـی باشـد، فرصت ‌مناسـبی را برای توسـعه صادرات غیرنفتی ایجاد می‌‌کند. شـرکت فولاد امیرکبیر کاشـان اولین و یکی از مهمترین تولیدکنندگان ورق گالوانیزه کشـور به شـمار می‌آید که در سـال‌‌های اخیـر با تولیـد محصـولات باکیفیت نقش مهمـی در تامین بـازار داخلـی ایفا کرده و سـهم ۳۰ درصدی از حجـم معاملات ورق گالوانیزه بورس کالا را در نه ماهه نخست سال جاری به خود اختصاص داده اسـت. این شـرکت در حـوزه عرضـه ورق گالوانیـزه به بازارهـای منطقه نیز عملکرد موفقی داشـته، بـه طوری که صادرات این شرکت تا پایان آذرماه سـال جاری با رشـد ۷۰ درصدی نسـبت به مدت مشـابه سـال گذشـته به بیش از ۱۰ هزار تن رسـیده اسـت. ایـن دسـتاوردها در حالـی برای شـرکت فـولاد امیرکبیر کاشـان رقم خورده که در ماه ‌هـای اخیـر بـازار ورق گالوانیزه کشـور تحت تاثیر واردات بی‌رویه دچار شـرایط نامطلوبی شـده و این شـرایط آسیب‌‌های بسـیاری را به تولیدکنندگان و فعالان این صنعت وارد آورده است.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • آلومینیوم
جایگاه روابط عمومی به عنوان محور هماهنگ‌کننده فضای درونی و بیرونی سازمان لزوم ایجاد نگاه نوآورانه در حوزه روابط عمومی کشور

در دنیای مدرن امروز که روند گردش اطلاعات، به کمک تکنولوژی‌ها و ابزارهای نوین سرعت فزاینده‌ای یافته، نقش حوزه روابط عمومی به عنوان یکی از بازوهای موثر هر سازمان برای افزایش اثربخشی فعالیت‌ها و نیز بهبود فضای فعالیت و کسب‌وکار بسیار پررنگ‌تر از گذشته شده است. در واقع امروز حوزه روابط عمومی وظیفه دارد که ضمن انعکاس اخبار، رخدادها و دستاوردهای سازمان به مخاطبان عمومی و تخصصی محیط پیرامون خود، با جریان‌سازی مثبت و سازنده، فضای فکری مناسبی را در رابطه با زمینه فعالیت بنگاه اقتصادی در میان اذهان عمومی ایجاد کند و به این ترتیب بستر مناسبی را برای ادامه فعالیت و دور کردن حواشی از فرایندها، تصمیم‌گیران و رهبران سازمان‌ها فراهم آورد.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • سنگ‌آهن
راهبردهای شرکت گهرزمین در خصوص توسعه فرایندها و اطمینان از تحقق اهداف سازمانی محورهای اصلی مدیریت استراتژی در شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین

شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین به عنوان یکی از مهمترین تامین‌کنندگان زنجیره ارزش فولاد در کشور، رویکردهای شایان توجهی را برای مبارزه با چالش‌های احتمالی‌ای که پیش روی صنایع فولادی هستند اتخاذ کرده است. راهبردهای نوین مدیریتی که عمدتا حوزه مدیریت استراتژی و فرایند را در برمی‌گیرند، تحولات نتیجه‌بخشی را برای عملکرد این شرکت به همراه خواهند داشت. تدوین یک برنامه همه‌جانبه استراتژیک در راستای تحلیل تمام مولفه‌های موثر بر رشد و یا رکود بازار، منجر به پیش‌بینی چالش‌ها و چاره‌اندیشی برای آن‌ها می‌شود، افزایش بهره‌وری را به دنبال دارد و در نهایت بستر تحقق جهش تولید را فراهم خواهد آورد.

۳۰ دی ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • آهن اسفنجی
عوامل موثر بر اعتلای جایگاه روابط عمومی در توسعه سازمانی نقش روابط عمومی در بستر‌سازی برای حرکت سازمان در مسیر اهداف

در عصر مدرن امروز، جایگاه روابط عمومی دیگر محدود به پایگاهی برای انتشار اخبار و اطلاعات نیست، بلکه این حوزه به عنوان نهادی تعریف می‌شود که از طریق جریان‌سازی‌های سازنده و مثبت در افکار و اذهان عمومی، بستر حرکت سازمان را در مسیر اهداف و ماموریت‌های خود فراهم می‌کند. آنچه در این بین اهمیت دارد، مدرنیزاسیون روابط عمومی و همگام شدن آن با تحولات فناورانه روز و نیز میزان استفاده از ابزارهای نوین است. در واقع ظهور و گسترش شبکه‌های اجتماعی در میان اقشار و سطوح مختلف جامعه و توسعه کاربردهای هوش مصنوعی در عرصه روابط عمومی موجب شده است که موضوع به‌روزرسانی فرایندها نه به عنوان راهکار بهبود، بلکه به عنوان یک الزام برای حفظ و افزایش تاثیرگذاری حوزه روابط عمومی در میان افکار عمومی، جامعه، ذی‌نفعان و مشتریان مطرح شود.

۳۰ دی ۱۴۰۳
فهرست