روند توسعه مستمر فناوریها و توانمندیها در شرکت گلگهر

مقدمه
در سالهای اخیر فضای اقتصاد و کسبوکار متاثر از پیشرفتهای حوزه دانش و فناوری با تحولات پردامنه و تاثیرگذار بسیاری آمیخته شده است و هر بنگاه اقتصادی و صنعتی برای ماندن در میدان رقابت باید بتواند همراه و همسو با این روندهای تاثیرگذار حرکت کند.
این مقوله در بخش معدن با توجه به پیچیدگیهای فرایندهای تولید و نیز سطوح حساس و گسترده فعالیتها اهمیت دوچندانی دارد؛ به خصوص که این حوزه در چند سال اخیر با روند پرسرعت نفوذ تکنولوژیهای نوین همراه شده و به نظر میرسد آینده بخش معدن با موضوع فناوری و نوآوری عجین شده است. از این رو، همگام شدن با این روند و بهرهگیری از فناوریهای نوین بخش معدن برای ارتقای رقابتپذیری در سالهای آتی، امری ضروری تلقی میشود که شاید مهمترین پیشنیاز آن توسعه سطح آموزش و شایستگی سرمایههای انسانی شرکتهای معدنی باشد. در واقع میتوان گفت که با نفوذ عمیقتر تکنولوژیهای نوین در بخش معدن نیز، جایگاه سرمایههای انسانی متخصص و دارای مهارتهای لازم، پراهمیتتر خواهد شد. از این رو، ارتقای سطح آموزش و توسعه شایستگیهای کارکنان فعال در حوزه معدن، از اهمیت بهسزایی برخوردار است؛ رویکردی که به وضوح در استراتژیها و عملکرد شرکت معدنی و صنعتی گلگهر به عنوان یکی از نقشآفرینان برجسته زنجیره فولاد کشور در بخش تامین مواد اولیه این صنعت قابل مشاهده است.
توانمندسازی سرمایههای انسانی
شرکت معدنی و صنعتی گلگهر که از مهمترین نقشآفرینان حوزه بالادست زنجیره فولاد به حساب میآید، با توجه به میزان اهمیت و تاثیر بحث آموزش و توسعه شایستگی سرمایههای انسانی، هر ساله اقدامات ارزشمندی را در این راستا انجام میدهد و آموزشهای لازم را به کارکنان خود در تمامی سطوح سازمانی ارائه میکند. این شرکت همچنین با توجه به ضرورت اجتنابناپذیر توسعه تکنولوژی در بخش معدن، هوشمندسازی و بهرهگیری از فناوریهای نوین در فعالیتهای معدنکاری را در برنامههای آتی خود قرار داده است. این در حالی است که برنامههای شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در زمینه اکتشاف و استخراج از معادن نیز خود فرصت ویژهای را برای بهرهگیری این شرکت از فناوریهای نوین ایجاد میکنند، به طوری که معدن 3 جنوبی زمینه مناسبی را برای بهکارگیری فناوری معدنکاری پیوسته (IPCC) و معدن شماره 6 نیز امکان استفاده از فناوری معدنکاری زیرزمینی را فراهم ساخته است. بنابراین آموزش و توسعه سرمایههای انسانی اهمیت ویژهای در آینده فعالیت این شرکت دارد. البته ناگفته نماند که در حال حاضر شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در حوزههایی مانند محاسبات انفجار و شیب، از مدیریت داده استفاده میکند و در واقع این شرکت تا امروز نیز گامهای بلندی را در جهت بهرهگیری از فناوریها و رویکردهای جدید برداشته است.
این شرکت برخورداری از سرمایه انسانی متخصص و باتجربه بومی و غیربومی را یکی از پررنگترین نقاط قوت خود میداند و یکی از استراتژیهای اساسی خود را نیز توسعه و توانمندسازی سرمایههای انسانی تعریف میکند
نیروی انسانی و به بیان بهتر سرمایههای انسانی، از مهمترین ارکان سازمانی در شرکت معدنی و صنعتی گلگهر محسوب میشوند، به طوری که این شرکت برخورداری از سرمایه انسانی متخصص و باتجربه بومی و غیربومی را یکی از پررنگترین نقاط قوت خود میداند و یکی از استراتژیهای اساسی خود را نیز توسعه و توانمندسازی سرمایههای انسانی تعریف میکند. از این رو، این شرکت اولویت نخست خود را بر محور ارتقای سطح دانش کارکنان قرار داده و همواره نیز در جهت تحقق این مهم گام برداشته است. در همین راستا، شرکت معدنی و صنعتی گلگهر توسعه شایستگی سرمایههای انسانی خود را از مسیرهای مختلف و متنوعی دنبال میکند که از جمله آنها میتوان به برگزاری کلاسهای آموزشی، اعزام پرسنل با هدف بهرهمندی از آموزشهای برونسازمانی به موسسات معتبر آموزشی و یا شرکتهای بینالمللی در صنایع مشابه و برگزاری همایشها و سمینارهای تخصصی اشاره کرد. گفتنی است که شرکت معدنی و صنعتی گلگهر رشد و توسعه شایستگی کارکنان خود را محدود به سطوح خاصی از سازمان نمیداند و به این موضوع به شکلی استراتژیک و همهجانبه نگاه میکند. از این رو، این شرکت در راستای توسعه شایستگی مدیران خود نیز اقدامات ارزشمندی را انجام داده است که برگزاری مدرسه تکمیلی مدیریت با هدف مدیرپروری و ارتقای جایگاه مدیران و همچنین برگزاری کانون توسعه مدیران با هدف ارتقای فردی پرسنل و نیز افزایش اثربخشی از آن جملهاند.
نگاهی به عملکرد شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در زمینه ارتقای سطح آموزش و شایستگی کارکنان خود در سال گذشته، حاکی از توجه ویژه این شرکت به رشد و توانمندسازی اصلیترین سرمایههای آن است. از مهمترین اقدامات این شرکت در راستای ارتقای سطح آموزش کارکنان میتوان به تجهیز مرکز آموزشی جدید در محل دانشگاه صنعتی سیرجان، برگزاری دورههای آموزشی ویژه مدیران (نظیر ارائه توصیههایی برای رهبری شایستهتر سازمانها، تحول دیجیتال و …) به میزان 3 هزار و 720 نفر ساعت، دورههای کوچینگ مدیران، دورههای آموزشی مرتبط با اعضای هیئت مدیره (هیئت مدیره آرمانی، دانش مالی و …) به میزان یک هزار نفر ساعت، دورههای آموزشی ویژه پرسنل به میزان 81 هزار نفر ساعت و همچنین برگزاری جشنهای دانش و خلاقیت اشاره کرد. شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در مدت شش ماهه نخست سال جاری نیز در راستای استراتژی اساسی و ارزشمند خود یعنی توسعه و توانمندسازی سرمایههای انسانی، گامهای بلندی برداشته است. این شرکت در بازه زمانی یادشده مجموعا 24 هزار و 442 ساعت آموزش به کارکنان خود ارائه کرده که معادل 24 ساعت سرانه آموزشی در این شرکت بوده است.
نمودار 1. عملکرد تولید گندله در شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در هشت ماهه نخست امسال و سال گذشته
عملکرد درخشان گلگهر
شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، چنان که گفته شد، در سالهای اخیر موضوع ارتقای مستمر رقابتپذیری و بهرهوری را از گذرگاه توسعه شایستگیهای سازمانی، آموزشهای تخصصی، بهبود مستمر سطوح دانش، تجربه و تخصص، بهروزآوری فناوریهای تولید و تعمیرات و نگهداری تجهیزات دنبال کرده است؛ موضوعی که تاثیرات آن در همه ابعاد و شاخصهای عملکردی این شرکت، مشهود و هویدا است.
برای مثال نگاهی به عملکرد شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در بازه زمانی هشت ماهه نخست سال جاری، حاکی از روند رو به رشد این شرکت در حوزههای تولید و فروش است. «کگل» در بازه زمانی مورد بررسی، مجموعا بیش از 8 میلیون و 251 هزار تن کنسانتره و 8 میلیون و 381 هزار تن گندله تولید کرده که نسبت به مدت مشابه سال قبل نزدیک به 5 درصد و 5.5 درصد افزایش یافته است.
شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در مدت شش ماهه نخست سال جاری نیز در راستای استراتژی اساسی و ارزشمند خود یعنی توسعه و توانمندسازی سرمایههای انسانی، گامهای بلندی برداشته است. این شرکت در بازه زمانی یادشده مجموعا 24 هزار و 442 ساعت آموزش به کارکنان خود ارائه کرده که معادل 24 ساعت سرانه آموزشی در این شرکت بوده است
روند رو به رشد تولید در شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در بازه زمانی هشت ماهه نخست سال جاری، به عملکرد فروش این شرکت نیز تسری یافته است. کگل در بازه زمانی مورد بررسی مجموعا بیش از 9 میلیون و 115 هزار تن از محصولات خود را به فروش رسانده که بخش عمده آن (82 درصد) به بازارهای داخلی اختصاص داشته است. با این حال، فروش صادراتی این شرکت در هشت ماهه نخست سال جاری بیش از یک میلیون و 638 هزار تن بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایش بیش از دو برابری آن را نشان میدهد. گفتنی است که شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در بازه زمانی مورد بررسی بیش از 7 میلیون و 424 هزار تن و یک میلیون و 304 هزار تن از محصول گندله خود را به ترتیب در بازارهای داخلی و صادراتی به فروش رسانده که این مقادیر در خصوص محصول کنسانتره این شرکت بیش از 5 هزار تن و 289 هزار تن بوده است. بررسی این آمار و ارقام به وضوح از رویکرد شرکت معدنی و صنعتی گلگهر برای عمل به رسالت خود در خصوص نقشآفرینی در زنجیره فولاد کشور و خلق ارزش افزوده بیشتر در این زنجیره حکایت دارد. این موضوع نه تنها به معنای فروش محصول با ارزش افزوده بالاتر و حرکت در جهت تکمیل زنجیره فولاد است، بلکه تاثیر مستقیمی بر افزایش درآمدهای این شرکت خواهد داشت. بدیهی است که این رویکرد با توجه به حضور موثر شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در بازارهای صادراتی، از اهمیت دوچندانی برای این شرکت برخوردار خواهد بود.
نمودار 2. عملکرد فروش گندله در شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در هشت ماهه نخست امسال و سال قبل