• تحلیل
راهبردهای کشورهای مختلف در راستای توسعه و تنوع‌بخشی ظرفیت‌های انرژی

ساختار جدید اقتصادی تولید انرژی جهان در عصر امروز

خرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه: 7 | شماره ماهنامه: 180
مدر عصری که مفهوم توسعه بی‌ آن ‌که به حوزه انرژی گره بخورد، معنای مستقلی نمی‌یابد و زیربناهای اقتصادی، صنعتی و حتی دیپلماتیک کشورها در تار و پود الگوهای تامین و مصرف انرژی تنیده‌ شده‌اند، این پرسش بنیادین مطرح می‌شود که نهادهای تصمیم‌گیرنده بین‌المللی در بزنگاه تغییر، چه الگویی برای عبور از عصر کربن‌محور به ساختارهای زیست‌پذیرتر در پیش گرفته‌اند؛ پرسشی که در دل خود چالش عدالت، پایداری، رقابت‌پذیری و بازتعریف سیاست‌گذاری در این بخش را نهفته دارد. در حقیقت، آن‌چه امروزه در حوزه انرژی رخ می‌دهد، حاصل تلاقی سرمایه‌گذاری‌های هدفمند دولتی و خصوصی، اصلاح سیاست‌های مالیاتی و حمایتی، پیشرفت‌های فناورانه در تولید و بهره‌وری و شکل‌گیری ساختارهای تازه در بازارهای جهانی است، چراکه از ایالات متحده آمریکا گرفته تا کشورهای عضو اتحادیه اروپا، مسیر جهانی تولید انرژی در حال بازنویسی‌ است. در این میان، آرایش فناورانه زنجیره‌های تولید و توزیع نیز مسیری پرتحول را در پیش گرفته‌اند، مسیری که در بطن خود بازتابی از ظهور نظمی نوین در ساختار توزیع انرژی در بسیاری از نقاط جهان را به نمایش می‌گذارد.
  • icon
برای دسترسی به این مطلب، می‌توانید یکی از روش‌های زیر را انتخاب کنید:
  • تحلیل
  • مس
تحلیل جایگاه کشورهای مختلف در تاریخ زنجیره مس جهان روند تحولات صنعت مس و جایگاه آن در اقتصاد مدرن جهان

مسیر تحولات صنایع مس در دنیا به سمتی رفته است که علاوه بر تغییرات تکنولوژیک و مولفه‌های مرتبط با ارزش تولید و میزان عرضه و تقاضا برای این فلز، یک گذار جغرافیایی نیز در این حوزه در طول یک قرن اخیر رخ داده است. به گونه‌ای که صنایع تولید مس در این بازه زمانی، از کشورهای توسعه‌یافته‌ای همچون ایالات متحده آمریکا، اروپا و اقتصادهای پیشرفته آسیا نظیر ژاپن، به کشورهایی با اقتصاد در حال توسعه‌ که چین، هندوستان، شیلی، پرو و کشورهای منطقه «ASEAN» منتقل شده است. نظر به تداوم روندهایی همچون برقی‌شدن و تکامل تکنولوژی‌های دیجیتال به خصوص در این اقتصادهای نوظهور درحال توسعه، روند تولید مس در چنین کشورهایی به شکلی روزافزون در حال رشد است و به نظر می‌رسد که روندهای آتی در مورد صنایع تولید مس توسط کشورهای درحال توسعه هدایت شود.

۳۱ خرداد ۱۴۰۴
  • تحلیل
  • آلومینیوم
مسیر نقش‌آفرینی کشورهای مختلف در زنجیره‌های ارزش صنعت آلومینیوم مسیر شکل‌گیری و توسعه زنجیره‌های ارزش صنعت آلومینیوم در جهان

اهمیت جایگاه آلومینیوم در تمام صنایع دنیا، کشورهای بسیاری را به عرصه تولید این فلز کشانده است. تولید این فلز با وجود کاربرد گسترده و مزیت‌هایی که برای صنعتگران ایجاد می‌کند، دارای فرایندی بسیار انرژی‌بر و آلاینده است. این مسئله با توجه به بحران انرژی در کشورهای توسعه‌یافته، به معضل تبدیل شد و صرفه اقتصادی در تولید آلومینیوم را کاهش داد. از این رو، انتقال صنایع تولید آلومینیوم به کشورهای در حال توسعه به عنوان یک روند تدریجی، علاوه بر این که رشد اقتصادی قابل توجهی را برای کشورهای درحال توسعه فراهم کرد، منجر به کاهش انتشار کربن در اقتصادهای توسعه‌یافته و حفاظت از اقلیم و محیط زیست آن‌ها شد.

۳۱ خرداد ۱۴۰۴
  • تحلیل
  • محصولات فولادی, محصولات میانی فولاد خام
شکل جدید صنعت و بازار فولاد جهان متاثر از تحولات اقتصادی جهان نگاهی به روندهای حاکم بر توسعه صنعت فولاد در چند دهه گذشته

صنعت فولاد که از مهمترین محرک‌های رشد زیرساختی و همچنین تولید ثروت در دنیا محسوب می‌شود، تغییر و تحولات عمیقی را در چند دهه گذشته پشت سر گذاشته است. به این معنا که رشد تولید و توسعه صنایع فولاد از اواخر قرن بیستم بیش از آن که تحت تسلط فولادسازانی همچون ایالات متحده آمریکا، اروپا و ژاپن باشد، توسط فولادسازان جدیدی از جمله چین و هندوستان و سایر کشورهای درحال توسعه هدایت شد. به نوعی می‌توان گفت که صنایع فولاد یک گذار جغرافیایی را از کشورهای توسعه‌یافته و پیشرفته به کشورهای در حال توسعه طی کرد که این انتقال، منجر به بروز تغییرات قابل توجهی در زنجیره ارزش فولاد شد که البته تبعات منفی اقلیمی و زیست‌محیطی قابل ملاحظه‌ای را متوجه بازارهای جدید این محصول کرد.

۳۱ خرداد ۱۴۰۴
  • تحلیل
  • زیرساخت
راهبردهای منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس برای ایجاد اکوسیستم نوین فرایندها جایگاه مناطق ویژه اقتصادی در تحول روند رشد و پیشرفت کشورها

امروزه تمرکز زیرساخت‌ها در مناطق ویژه اقتصادی به تنهایی یک مزیت رقابتی محسوب نمی‌شود، بلکه این سرعت همگام شدن و تطبیق‌پذیری با تحولات فناورانه و نوآورانه و ایجاد زیرساخت‌های مرتبط با آن است که امتیاز ویژه‌ای برای ارتقای سطح رقابت‌پذیری در عرصه‌های بین‌المللی ایجاد می‌کند. در این میان، منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس پرشتاب در مسیر مدرن‌سازی و به‌روزرسانی فرایندها گام برمی‌دارد. تمرکز بر مدرنیزاسیون و مدل‌های نوین جذب سرمایه، ایجاد سامانه‌های الکترونیکی، سیستم مدیریت یکپارچه، ایجاد زیرساخت‌های جدید جمع‌آوری داده و به‌روزرسانی جذب نیرو از موضوعاتی هستند که در منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس به آن توجه ویژه‌ای شده است. این دیدگاه جامع و کل‌نگر زمینه جهش فناورانه و افزایش رقابت‌پذیری و تاب‌آوری صنایع معدنی و فلزی کشور را فراهم می‌آورد و به این ترتیب منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس به کانون تحولات نوین فرایندی در کشور تبدیل می‌شود.

۳۱ خرداد ۱۴۰۴
فهرست