همراه با ما آخرین مطالب یادداشتهای صنعت، معدن و نفت را مطالعه کنید
صنعت، معدن و نفت
- یادداشت
- معدن
روند پرشتاب دیجیتالیشدن در دنیا و ظهور هوش مصنوعی و علوم مرتبط با دادهکاوی در دهه اخیر، منجر به بروز تحولات عمیقی در دستاوردهای صنعتی و خدماتی بشر شده، به طوری که دامنه کاربرد گسترده این تکنولوژی بخش معدن را نیز در بر گرفته است. استفاده از فناوری هوش مصنوعی و زیرشاخههای آن در فعالیتهای معدنکاری، دقت و سرعت اکتشافات و همچنین بهرهوری تولید را افزایش میدهد. این موضوع به حدی حائز اهمیت است که شرکتهای بزرگ معدنی در دنیا از جمله «BHP»، «Sandvik» و «XCMG Machinery» بخش قابل توجهی از تمرکز و سرمایه خود را به کاربرد تکنولوژیهای نوین در حوزه تولید و اکتشافات معدنی اختصاص دادهاند. در ایران نیز به عنوان یکی از کشورهایی که از پتانسیلهای معدنی قابل توجهی برخوردار است، لازم است که اقدامات لازم در حوزه بهکارگیری هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و سیستمهای خودکار در عملیات معدنکاری در دستور کار قرار بگیرد تا بتوان توان رقابتپذیری و کارآمدی این صنعت استراتژیک را در سطوح مناسبی حفظ کرد.

- یادداشت
- انرژی, زیرساخت, صنعت
هدایت سرمایه به سمت توسعه کلان و رشد اقتصادی کشور مستلزم برخورداری از زیرساختها و بسترهای مناسب است. منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیجفارس یکی از پدیدههای نوین در توسعه صنعتی کشور به شمار میآید که در سالهای اخیر با تسهیل فرایند جذب سرمایه داخلی و خارجی و سرازیر کردن آنها در بخشها و زیرساختهای مرتبط با فعالیتهای صنعتی و تولیدی نقش بهسزایی در توسعه صنایع کشور ایفا کرده است. در این راستا میتوان به جذب سرمایه 10 میلیارد و 300 میلیون دلاری در سال 1403 و یک میلیارد و 700 میلیون دلاری در سال 1402 اشاره کرد که عملکرد موفق این منطقه را در این خصوص به تصویر میکشد. رویکردهای همهجانبه برای جذب سرمایه، ایجاد زیرساختهای مختلف از جمله زیرساختهای تحول دیجیتال و سیاستگذاریهای رفع چالشهای تولید مانند سهولت در امور مالیاتی و گمرکی عواملی هستند که میتوانند منطقه ویژه اقتصادی خلیجفارس را به یکی از کلیدیترین قطبهای صنایع معدنی و فلزی کشور تبدیل کنند.
۳۱ فروردین ۱۴۰۴
- یادداشت
- سنگآهن, معدن
با توجه به نقش بنیادی بخش معدن در توسعه زنجیرههای ارزش اقتصادی، تامین مواد اولیه راهبردی و پشتیبانی از توسعه صنایع مصرفکننده و پاییندستی، تامین منابع مالی پایدار و موثر برای اکتشاف و معدنکاری مطابق با دانش و تکنولوژی روز از اهمیت بهسزایی برخوردار است. در این میان، توسعه سرمایهگذاریهای خطرپذیر یکی از مولفههای کلیدی برای توسعه و رونق بخش معدن و صنایع معدنی به شمار میآید که میتواند نقشی حیاتی و راهبردی را در تحقق اهداف و برنامههای رشد اقتصادی کشور ایفا کند و بستر مناسبی را برای افزایش توانمندیهای داخلی در راستای ارتقای سطح تکنولوژی، هوشمندسازی و افزایش بهرهوری در بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی فراهم آورد؛ موضوعی که شرکت فرآوری معدنی اپال کانی پارس به عنوان یکی از بازیگران استراتژیک حوزه سرمایهگذاری در بخش معدن و صنایع معدنی آن را با جدیت در دستور کار قرار داده و موفق به رسیدن به دستاوردهای ارزشمندی در این حوزه شده است.
۳۱ فروردین ۱۴۰۴
- یادداشت
- صنعت, محصولات میانی فولاد خام
شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب، به عنوان یک سازمان مهندسی و دانشمحور، از زمان تاسیس تاکنون، در مسیر تحقق رسالت اصلی خود مبنی بر کمک به توسعه فنی و مهندسی و فناورانه صنعت فولاد حرکت کرده و اقدامات نتیجهبخشی را به منصه ظهور رسانده است؛ این شرکت با ارائه خدمات مهندسی در چهار حوزه مهندسی توسعه، مهندسی بهرهبرداری، مدیریت اجرایی پروژهها و همچنین خدمات پژوهشی به صنعت فولاد در تلاش است تا در بهینهسازی و هوشمندسازی تولید فولاد، حل چالشهای مرتبط با محدودیتهای توزیع انرژی و تولید فولاد سبز مثمر ثمر باشد. ارائه خدمات در حوزه مهندسی نگهداری و تعمیرات قطعات مرتبط با صنعت فولاد نیز از جمله اقدامات این شرکت برای کماثرکردن پیامدهای منفی ناشی از تحریمهای اقتصادی و چالش دسترسی به قطعات مورد نیاز برای واحدهای فولادسازی است.
۲۷ اسفند ۱۴۰۳
- یادداشت
- صادرات, صنعت, محصولات میانی فولاد خام
توسعه سریع و پردامنه صنعت فولاد ایران در سالهای اخیر موجب شده است که این صنعت علاوه بر توانمندی در تامین نیاز داخلی، به عنوان یک بازیگر مطرح در صادرات غیرنفتی و ارزآوری به کشور نیز مطرح شود. با این حال، صادرکنندگان محصولات فولادی کشور در ماههای اخیر با چالش مهمی مواجه شدهاند. تصویب بخشنامهای از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر ایجاد امکان استفاده از کارتهای بازرگانی شخصی برای صادرات فولاد، زمینه سواستفاده در حوزه عرضه محصولات ایرانی در بازارهای خارجی را فراهم کرده و دست واسطهها را در مورد عدم تعهدات ارزی باز گذاشته و به روند خروج غیرقانونی ارز از کشور دامن زده است. این موضوع که قدرت رقابت فروش محصولات فولادی در خارج از مرزها را از تولیدکنندگان داخلی سلب کرده است، یک تهدید جدی برای صادرات کشور تلقی میشود و تجدیدنظر در روند فعلی آن و ایجاد تغییراتی با رویکرد بهبود شرایط به نفع صادرکنندگان متعهد به قانون، از الزاماتی است که برای مقابله با تداوم این مسئله باید در دستور کار قرار بگیرد.
۲۷ اسفند ۱۴۰۳
- یادداشت
- سنگآهن, معدن
توسعه نامتوازن زنجیره فولاد، نگرانی و دغدغه فعالان صنعت فولاد را برای تامین پایدار مواد اولیه افزایش داده و راهحل عبور از این شرایط پرریسک، توسعه فعالیتهای معدنی و رشد تولید در حلقههای نخست زنجیره است؛ راهکاری که شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان آن را رسالت اصلی خود قرار داده و پرشتاب در مسیر رشد تولید و ارزشافرینی حرکت میکند. روندی که با تمرکز بر ارتقای سطح آمادهبهکاری تجهیزات و ماشینآلات خطوط تولید با تکیه بر توان متخصصان داخلی و دانش بومی و مهندسی معکوس و بومیسازی رقم خورده است. رشد تولید محصولات شرکت اپال پارسیان سنگان را میتوان بازتاب روشنی از اتخاذ راهبردها و استراتژیهای فراگیر این شرکت در راستای خلق ارزش و توسعه فراگیر در زنجیره فولاد کشور به شمار آورد.
۲۷ اسفند ۱۴۰۳
- یادداشت
- صنعت, معدن
نقش و جایگاه صنایع بزرگ و استراتژیکی نظیر فولاد، پتروشیمی و نفت و گاز در اقتصاد ایران بر کسی پوشیده نیست. با این حال، باید توجه داشت، همانقدر که رونق این صنایع میتواند باعث خلق ارزش در صنعت و اقتصاد کشور شود، به همان اندازه نیز توقف و یا حتی تضعیف فعالیت آنها میتواند تاثیری مخرب بر صنایع وابسته و کل اقتصاد کشور داشته باشد. تامین پایدار و باکیفیت نهادههای تولید، از مهمترین عواملی است که میتواند تعیینکننده این مسیر باشد. در این میان، کاتالیستها نیز یکی از نهادههای استراتژیکی محسوب میشوند که میتوانند پیشبرد فعالیتها و فرایندهای تولید در صنایع مختلف را تحت تاثیر قرار دهند. شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان نیز همانطور که از نام آن بر میآید، در همین حوزه به فعالیت میپردازد و نقشی پیشرو را در تامین کاتالیستهای مورد نیاز در صنایع یادشده ایفا میکند. نگاهی به راهبردها و اقدامات شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان حاکی از آن است که این شرکت با رویکرد و نگاهی نامحدود به مفهوم توسعه، فعالیتهای خود را برنامهریزی میکند و با گامهای استواری در مسیر خلق ارزش بیشتر برای صنعت و اقتصاد کشور در حال حرکت است.
۲۷ اسفند ۱۴۰۳