![احسان رسولی](https://felezatview.com/wp-content/uploads/2023/08/edit-61.jpg)
احسان رسولی
معاون بهرهبرداری شرکت صبافولاد خلیج فارس![icon](https://felezatview.com/wp-content/themes/Zephyr-child/images/icons/34.png?v=11.3)
آرشیو مطالب مربوط به این نویسنده
- یادداشت
- آهن اسفنجی
همانطور که تلاشها برای تولید بدون انتشار کربن به یک روند جهانی تبدیل شده، فشارها در راستای حذف انتشار کربن در صنعت فولاد نیز به شدت افزایش یافته است. بدیهی است که با وجود این تحولات، امکان حذف فولاد از اقتصاد جهانی وجود ندارد و دنیا نمیتواند بدون فولاد به مسیر خود ادامه دهد. در «نقشه راه فناوری آهن و فولاد» در سال ۲۰۲۰، آژانس بینالمللی انرژی (IEA) تقاضای جهانی فولاد را تا سال ۲۰۵۰ به میزان ۱۰ درصد افزایش داد و اشاره کرد که فولاد تا چه اندازه در جامعه، از ساختوساز گرفته تا زیرساختها و حملونقل، ریشه دوانده است. این گزارش همچنین اشاره کرده است که بسیاری از فناوریهای جدید و حتی پاک مانند توربینهای بادی، پنلهای خورشیدی و فناوریهای جذب و ذخیرهسازی کربن به شدت به فولاد متکی هستند.
![](https://felezatview.com/wp-content/uploads/2023/10/edit-41.jpg)
- یادداشت
- آهن اسفنجی, محصولات میانی فولاد خام
امروزه در اکثر همایشها، کنفرانسها و نمایشگاههای بینالمللی صنعت فولاد، از کاهش انتشار کربن، تولید فولاد سبز و اینکه چگونه از هیدروژن برای کربنزدایی صنعت فولاد استفاده میشود، صحبت به میان میآید. در مورد لزوم دستیابی به تولید فولاد بدون انتشار کربن تا سال ۲۰۵۰ و همچنین چالشها و موانع تحقق این هدف، مطالب زیادی گفته و نوشته شده، اما پیشنهادهای محدودی برای کاهش انتشار دی اکسیدکربن در آینده نزدیک که تاثیر مالی کمتری بر صنایع فولادی داشته باشد ارائه شده است. میتوان گفت پایداری در نهایت موضوع کلیدی برای هر فولادساز آینده است. محصولات آهن اسفنجی که تا همین اواخر به عنوان یک ماده شارژ در کوره قوس الکتریکی در نظر گرفته میشدند، ممکن است راه حلی درازمدت و مقیاس پذیر برای مسیر کوره بلند در آینده نزدیک ارائه دهند. استفاده از HBI به عنوان یک ماده شارژ در کوره بلند اکنون به عنوان یک راه موثر برای کمک به کاهش انتشار CO۲ و در عین حال افزایش تولید هاتمتال در نظر گرفته میشود.
۳۰ مهر ۱۴۰۲![](https://felezatview.com/wp-content/uploads/2023/08/edit-60.jpg)
- یادداشت
- آهن اسفنجی
کورههای قوس الکتریکی مدرن (EAF) با هدف کاهش مصرف برق و ارتقای بهرهوری، میزان مصرف کربن و اکسیژن را به عنوان منابع انرژی افزایش دادهاند. در این کورهها، آهناسفنجی (DRI) جایگزین بخش زیادی از قراضه در شارژ فلزی شده است. در سالهای اخیر بسیاری از فولادسازانی که از کوره قوس الکتریکی برای تولید فولاد استفاده میکنند، با آگاهی از مزایای درصد بالای کربن در آهناسفنجی، این رویکرد را در پیش گرفتهاند، به طوری که ترکیب شیمیایی آهناسفنجی را نسبتا شبیه به چدن کردهاند. از این رو تکنولوژی جدید میدرکس که برای امکان افزایش کربن در بریکت گرم آهناسفنجی معرفی شده است، مزایای فراوانی را در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهد.
۳۰ مرداد ۱۴۰۲