بهروز رادفر
نویسنده

بهروز رادفر

مدیرعامل مجتمع فولاد میانه
  • تحلیل
  • آهن اسفنجی, محصولات فولادی
۳۰ آبان ۱۴۰۳ نگاهی به پروژه‌های توسعه‌ای مجتمع فولاد میانه در مسیر خلق ارزش مضاعف رویکرد تولید محصولات ارزش‌افزا در مجتمع فولاد میانه

ورود به حلقه‌‎های نهایی با تولید محصولات ارزش‌افزا یکی از استراتژی‌های سازنده برای رشد درآمدهای عملیاتی و نقش‌آفرینی پررنگ‌تر در زنجیره فولاد است؛ موضوعی که مجتمع فولاد میانه به آن توجه ویژه‌ای داشته و در مسیر توسعه خود پروژه‌های احداث واحد فولادسازی با ظرفیت تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن فولاد و نورد مقاطع فولاد کیفی (SBQ) با ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن را در دستور کار قرار داده است. این پروژه‎ها با در نظر گرفتن مزیت‌های رقابتی و ظرفیت‌های تولید این مجتمع در دستور کار قرار گرفته‎‌اند. پروژه فولادسازی در مراحل نهایی تکمیل قرار دارد و اجرای پروژه نورد مقاطع فولاد کیفی نیز پس از واگذاری زمین توسط شرکت تام ایران خودرو آغاز خواهد شد. به نظر می‌رسد که تکمیل زنجیره ارزش و تولید محصولات ارزش‌افزا علاوه بر بسترسازی برای درآمدزایی، با ایجاد اشتغال پایدار در منطقه به توسعه اقتصاد محلی نیز کمک شایانی می‌کند.

  • یاد‌داشت
  • آهن اسفنجی, صنعت
استراتژی‌های مجتمع فولاد میانه برای عبور از محدودیت‌های مصرف انرژی ضرورت نگاه فراگیر سیاست‌گذاران به توسعه همه‌جانبه

ایران کشوری ثروتمند و برخوردار از مزیت‌های نسبی فراوانی مانند ذخایر معدنی، منابع نفت و گاز و شرایط جغرافیایی استراتژیک است، مزیت‌هایی که هر یک از آن‌ها می‌توانند به‌مثابه عامل محرکی برای توسعه صنعتی و افزایش رقابت‌پذیری بنگاه‌های اقتصادی در بازارهای بین‌المللی باشند. با این حال، مشاهده می‌شود که فعالیت صنایع کشور تحت تاثیر ریسک‌های مهمی مانند تحریم‌ها و نیز محدودیت‌های مصرف برق و گاز قرار گرفته‌اند که عملا عرصه را برای فعالیت و ارزش‌آفرینی فعالان اقتصادی کشور تنگ می‌کند. برای مثال، مجتمع فولاد میانه به عنوان تنها تولیدکننده آهن‌اسفنجی در شمال غرب کشور، تنها در سال ۱۴۰۲ به خاطر محدودیت‌های مصرف گاز عملا دو ماه از تولید خود را از دست داد و در سال جاری نیز، از دو هفته گذشته محدودیت‌های مصرف برق، فعالیت این مجتمع را متوقف کرده‌اند. بدیهی است که این بحران در سطح کلان تاثیرات سوء قابل توجهی را بر اقتصاد ایران خواهد داشت و برون‌رفت از این مسئله، مستلزم وجود نگاهی فراگیر در میان سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان کلان کشوری به موضوع توسعه است تا بتوان بستر مناسبی را برای فعالیت و ارزش‌آفرینی صنایع ایجاد کرد.

۳۰ تیر ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • آهن اسفنجی, صنعت
نقش حل چالش‌های زیرساختی در ارتقای عملکرد صنعت فولاد ایران الزام داشتن نگاهی ویژه به حل چالش‌های صنعت فولاد

صنایع زنجیره فولاد کشور در حال حاضر، با چالش‌های مهمی نظیر محدودیت‌های مصرف برق و گاز و تحریم‌ها در مسیر توسعه و فعالیت خود مواجه هستند. با این حال در ماه‌های اخیر موضوع تولید فولاد سبز در فضای اقتصادی کشور به شکل پررنگی مطرح شده است ؛ موضوعی که خود موانع و هزینه‌های جدیدی را برای صنایع فولادی کشور ایجاد می‌کند و از طرفی با توجه به شرایط فعلی زنجیره فولاد و چالش‌های پرتعداد فعالیت این صنعت چندان کارشناسانه و عملی به نظر نمی‌رسد و از طرف دیگر هم اساسا تاثیر زیادی بر انتشار گازهای گلخانه‌ای کشور نخواهد داشت. چالش اساسی در کشور که مرتفع ساختن آن، هم تا حد زیادی التهاب انتشار گازهای آلاینده در کشور را تسکین می‌دهد و هم فرایندهای زنجیره تامین فولاد و حرکت به سوی کاهش آلایندگی را تسهیل می‌کند، رفع تحریم‌ها و تسهیل دسترسی به فناوری‌های جدید و همچنین افزایش ظرفیت‌های تولید گاز طبیعی و نیروگاه‌های تجدیدپذیر در کشور است که این امر مستلزم ارائه مشوق‌هایی از سوی دولت برای افزایش سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی است.

۳۰ دی ۱۴۰۲
  • یاد‌داشت
  • آهن اسفنجی
نگاهی به اقدامات و برنامه‌های آتی مجتمع فولاد میانه اهمیت ریشه‌یابی چالش‌های مسیر توسعه صنعت فولاد

ماهیت زیربنایی صنعت فولاد سبب شده است که ابعاد تاثیرگذاری آن، طیف وسیعی از صنایع و فعالیت‌های اقتصادی را در بر بگیرد. بهره‌مندی ایران از ذخایر انرژی و سنگ‌آهن نیز موجب شده است که کشور از پتانسیل بالایی برای توسعه صنعت فولاد برخوردار باشد. اما حلقه گمشده‌ای که در این میان وجود دارد، رویکردی جامع و فراگیر برای بهره‌گیری حداکثری از این مزیت‌ها و ظرفیت‌های موجود است. چنین رویکردی در نهایت نه تنها توسعه صنعت فولاد کشور و تحقق چشم‌اندازهای آن را در پی خواهد داشت، بلکه رقابت‌پذیری این صنعت در سطح بین‌المللی را نیز ارتقا خواهد داد. مجتمع فولاد میانه نیز به طور ویژه‌ای در برنامه‌های خود به بحث توسعه توجه داشته است و در پی آن است تا این شرکت از تولیدکننده محصول میانی زنجیره فولاد (آهن‌اسفنجی) به تولید‌کننده محصولات نهایی (شمش فولادی) تبدیل شود و گام بلندی در جهت تکمیل زنجیره ارزش فولاد بردارد.

۳۰ آبان ۱۴۰۲
فهرست