ماهنامه شماره 174

آذر ماه سال 1403

  • تحلیل
  • انرژی, زیرساخت
بررسی تغییرات شاخص‌های مصرف برق در کشور و عوامل موثر بر آن نگاهی به تحولات بازار و روند تغییرات مصرف برق ایران

رشد جمعیت و توسعه صنعتی‌شدن، طی دهه‌های گذشته موجب رشد تقاضای برق‌ در ایران شده است. گسترش کاربردهای برق در بخش‌های مختلف فرایندهای صنعتی و کشاورزی، بهره‌وری تولید را تا سطوح قابل توجهی افزایش داده، توسعه و کاربرد فناوری‌های پیشرفته را تسهیل کرده و در حوزه خانگی و عمومی نیز، با فراهم آوردن برق مطمئن برای جمعیت، زندگی روزمره را متحول ساخته است. البته با توجه به این که اقتصاد ایران در مسیر برقی‌شدن با چالش‌هایی از جمله ناترازی تولید و مصرف مواجه است، بنابراین باید از طریق سرمایه‌گذاری در توسعه و نوسازی زیرساخت‌های شبکه برق و توسعه ظرفیت نیروگاه‌های برق تجدیدپذیر تقاضای فزاینده برق کشور را برآورده کرد. براساس گزارش‌های مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۱ تقریبا ۳۱۶.۵ تراوات ساعت برق در ایران مصرف شده که بخش‌های صنعتی، خانگی، کشاورزی و عمومی به ترتیب بیشترین مصرف‌کنندگان برق در کشور بوده‌اند.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • انرژی, زیرساخت
بررسی روند توسعه و رشد تولید صنعت برق ایران در سال‌های اخیر بررسی ناترازی صنعت برق ایران و عوامل موثر بر آن

صنعت برق یکی از زیرساختهای حیاتی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و صنعتی کشورها به شمار می‌آید و در شرایطی که جهان به سمت برقی شدن و استفاده گسترده از برق در حوزه‌های مختلف حرکت می‌کند، این صنعت از اهمیت دوچندانی برخوردار شده است. صنعت برق یکی از با قدمت‌ترین صنایع در ایران به شمار می‌آید که در سال‌های گذشته عمدتا بر پایه منابع سوخت فسیلی توسعه یافته و نقشی کلیدی در توسعه صنعتی کشور ایفا کرده است. در حالی که امروز ظرفیت نیروگاهی کشور از مرز ۹۴ هزار مگاوات عبور کرده و یکی از بزرگترین شبکه‌های برق در خاورمیانه به شمار می‌آید، صنعت برق با چالش‌های گلوگاهی بسیاری مواجه شده است، به طوری که در گذار به برقی شدن، این صنعت پاسخگوی نیاز کشور نیست. وابستگی شدید به سوخت‌های فسیلی، نبود سرمایه‌گذاری کافی در استخراج گاز طبیعی، راندمان پایین نیروگاه‌ها، ناترازی تولید و مصرف برق و فرسودگی شبکه توزیع و انتقال در کنار سیاست‌گذاری‌های نامناسب جذب سرمایه برای توسعه، برخی از چالش‌های صنعت برق محسوب می‌شوند. به نظر می‌رسد که تمرکز بر مرتفع کردن این چالش‌ها فرایندی پیچیده و زمان‌بر و نیازمند سرمایه‌گذاری هدفمندتری است که این موضوع حرکت در مسیر همگام شدن با تحولات جهانی را دشوار می‌کند.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • انرژی, زیرساخت
نقش پیشرفت فناوری‌ها در توسعه سرمایه‌گذاری‌ها در انرژی‌های تجدیدپذیر چشم‌انداز افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر

همزمان با آغاز و تشدید روند برقی‌شدن در جهان، موضوع راندمان نیروگاه‌ها، توسعه تکنولوژیکی آن‌ها و نیز کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری به یکی از موضوعات مهم و مورد بحث تبدیل شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد توسعه تکنولوژی‌ها در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله خورشیدی و بادی، علاوه بر افزایش راندمان این نیروگاه‌ها، از هزینه بهره‌برداری از آن‌ها نیز کاسته و این مسئله به تازگی انگیزه سرمایه‌گذاران بخش انرژی را در حوزه تجدیدپذیر تقویت کرده است. بر همین مبنا، پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش میزان سرمایه‌گذاری در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر هستند و بالعکس، برای نیروگاه‌های فسیلی روندی مبنی بر کاهش سرمایه‌گذاری دیده می‌شود.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • انرژی, محصولات میانی فولاد خام
روند تحولات بازار مصرف فولاد جهان در مسیر توسعه زیرساخت‌های برق جایگاه صنعت فولاد در گذار به اقتصاد کم‌کربن

فولاد جزء لاینفک فرایند برقی‌شدن جهان است که به طور تاریخی در توسعه و ساخت زیرساخت‌های الکتریکی از تولید گرفته تا انتقال و توزیع مورد استفاده قرار گرفته است. به نظر می‌رسد گسترش بیشتر برقی‌شدن با تقاضای توسعه زیرساخت‌های برق قابل اطمینان و پایدار و نیز گسترش ظرفیت نیروگاه‌های انرژی تجدیدپذیر از جمله انرژی بادی و خورشیدی همراه باشد. با توجه به این که این نیروگاه‌ها به تاسیسات فولادی برای توربین‌های بادی و نصب پنل‌های خورشیدی نیاز دارند، به نظر می‌رسد تقاضا برای فولاد در این بخش روندی رو به رشد را سپری کند. به طور مشابه در بخش خودرو، تغییر به سمت خودروهای الکتریکی، مصرف قابل توجهی از فولاد را به دنبال داشته است. همانطور که کشورهای بیشتری در جهان در مسیر برقی‌‌شدن قرار می‌گیرند، مقادیر بیشتری فولاد در صنعت خودروسازی به مصرف برسد.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • سنگ‌آهن
ارزیابی عملکرد منابع انسانی بر اساس استانداردهای بین‌المللی در شرکت فولاد سنگان خراسان استراتژی شرکت فولاد سنگان در خصوص آموزش و توسعه شایستگی‌ها

فضای فعالیت کسب‌و‌کارها در حال حاضر با رقابت شدید و تحولات بزرگی عجین شده است. این مسئله سبب شده است که در وهله نخست حفظ جایگاه سازمان و در وهله بعد رشد و ارتقای آن، پررنگ‌تر از قبل مستلزم همراهی و همگام شدن با تحولات و به‌روزرسانی رویکردها و فرایندها باشد. در این میان، ارتقای سطح آموزش و تخصص و توسعه شایستگی‌ها از جمله عواملی است که ضرورت پرداختن به آن‌ها بیش از هر زمان دیگری در سازمان‌ها احساس می‌شود. شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان که نقش‌آفرین بزرگ زنجیره فولاد کشور به حساب می‌آید نیز در راستای ارتقای سطح آموزش و توسعه شایستگی کارکنان خود اقدامات ارزشمندی را انجام داده و هرگز این روند را متوقف نکرده است.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات میانی فولاد خام
رویکرد شرکت فولاد هرمزگان در خصوص پیاده‌سازی یادگیری مستمر جایگاه یادگیری سازمانی و توسعه قابلیت‌ها در شرکت فولاد هرمزگان

توانمندی و عملکرد سازمان‌ها و بنگاه‌های اقتصادی در تقویت مزیت‌ها و استفاده کارآمد و بهینه از نقاط قوت، یکی از مولفه‌های تعیین‌کننده در مسیر رقابت‌پذیری تلقی می‌شود که می‌تواند جایگاه آن‌ها را در میدان رقابت برجسته‌تر کند. در این بین، توسعه شایستگی‌های سازمانی یکی از شاهراه‌های تقویت قدرت رقابت بنگاه‌های اقتصادی برشمرده می‌شود که به شکل مستقیمی بر عملکرد و کارآمدی آن‌ها تاثیر می‌گذارد. در همین راستا، شرکت فولاد هرمزگان به عنوان یک مجموعه پیشرو و متعالی، نگاه ویژه‌ای به این موضوع دارد و با رصد دقیق روندها و تحولات مختلف، گام‌های بلندی را در مسیر توسعه شایستگی‌های سازمان خود برداشته است؛ رویکری که بی‌تردید می‌تواند رشد و ارتقای روزافزون این شرکت را به همراه داشته باشد.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات فولادی, محصولات میانی فولاد خام
همسویی برنامه‌های آموزشی شرکت جهان فولاد سیرجان با استانداردهای بین‌المللی تقویت ساختار تخصص و دانش در شرکت جهان فولاد سیرجان

در گذشته، مفهوم «سرمایه‌های سازمان» پیش از هر چیز تداعی‌گر منابع مالی و مادی آن بود، اما در سال‌های اخیر این مفهوم دستخوش تحولات بزرگی شده است. در واقع امروز اصلی‌ترین دارایی و سرمایه هر بنگاه اقتصادی، منابع انسانی آن هستند و عملکرد و تخصص آن‌ها اصلی‌ترین مولفه موثر بر کارآیی کل سازمان به شمار می‌آید. بنابراین به جرات می‌توان گفت که در دنیای امروز، سازمانی موفق است که در راستای توسعه سطح آموزش و شایستگی این سرمایه‌های اصلی خود تلاش کند. شرکت جهان فولاد سیرجان نیز به عنوان یکی از بازیگران استراتژیک صنعت فولاد کشور همواره تلاش داشته است تا برنامه‌های فراگیری را در راستای توسعه همه‌جانبه سرمایه‌های انسانی و شایستگی‌های آن‌ها دنبال کند، راهبردی که نتیجه آن امروز به وضوح در رشد چشمگیر عملکرد تولید و فروش و درآمدزایی این شرکت قابل مشاهده است.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات فولادی
جایگاه ویژه آموزش و تخصص در سطوح مختلف سازمانی شرکت ذوب‌آهن نگاه شرکت ذوب‌آهن به توسعه شایستگی‌ها در تمام سطوح سازمانی

در محیط امروز کسب‌وکار، سرمایه‌های انسانی اصلی‌ترین دارایی‌ و ثروت هر بنگاه اقتصادی تلقی می‌شوند و شایستگی‌ها و توانمندی‌های آن‌ها، کلید اصلی موفقیت یا شکست سازمان در فضای رقابت به شمار می‌آید. شرکت ذوب‌آهن اصفهان نیز به عنوان یکی از نقش‌آفرینان بزرگ و استراتژیک صنعت فولاد کشور، با توجه ویژه و نگاه فراگیر خود به موضوع شایستگی سازمانی به طور موثری در جهت توسعه شایستگی‌های کارکنان خود، آن هم در تمام سطوح سازمان حرکت می‌کند. بی‌تردید اقدامات قابل توجه شرکت ذوب‌آهن اصفهان در این راستا، می‌توانند جایگاه این شرکت را به شکل روزافزونی در میان صنایع استراتژیک کشور ارتقا دهند.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • حمل‌و‌نقل، انبارداری و ارتباطات, صنعت
بررسی نقش‌آفرینی منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس به عنوان پل ارتباطی رشد صنعتی و زیرساختی بسترسازی منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس برای توسعه اقتصادی

کارآمدی و بهره‌وری پایه و اساس رقابت‌پذیری، رشد و بالندگی بخش صنعت است و تحقق این مهم، به وجود یک نگاه فراگیر برای بهبود فضای کسب‌وکار و توسعه زیرساخت‌ها بستگی دارد. در این بین، منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس در سال‌های اخیر همواره تلاش داشته است تا اقدامات خود را به گونه‌ای سازماندهی و برنامه‌ریزی کند که هم بستر مناسبی برای فعالیت صنایع، تامین منابع مورد نیاز آن‌ها و نیز روابط تجاری ایجاد شود و هم، شرایطی فراهم آید که فعالیت‌های توسعه صنعتی و روند جذب سرمایه به بهترین شکل صورت پذیرد. در این راستا توسعه متوازن زیرساخت‌های انرژی، حمل‌ونقل و جمع‌آوری و تصفیه پساب شهری و صنعتی در کنار تسهیل فرایندهای جذب سرمایه داخلی و خارجی در دستور کار قرار گرفته‌اند. این مسئله موجب می‌شود تا منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس در بستر توسعه صنعتی و اقتصادی ایران، نقشی ماندگار و اثربخش ایفا کند.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات فولادی
جایگاه شرکت فولاد اکسین در تامین محصولات فولادی استراتژیک بررسی عوامل موثر بر رشد مستمر بهره‌وری شرکت فولاد اکسین خوزستان

رقابت‌پذیری و رشد جایگاه در فضای پیچیده امروز کسب‌و‌کارها، پیش‌نیازهای بسیاری را می‌طلبد که بی‌تردید ارتقای بهره‌وری از مهم‌ترین آن‌ها است. این موضوع در صنعت فولاد به عنوان صنعتی مادر که به طور مستقیم بر پیشبرد فعالیت‌ها در بسیاری از صنایع دیگر و در نهایت توسعه صنعتی و اقتصادی کشور تاثیر‌گذار است، اهمیت ویژه‌ای دارد. شرکت فولاد اکسین خوزستان با تولید محصولات ارزش‌افزای فولادی، نقش منحصر‌به‌فردی در حلقه نهایی زنجیره فولاد ایران ایفا می‌کند. این شرکت گام‌های استواری را در راستای ارتقای بهره‌وری تولید و تاثیرپذیری حداقلی از چالش‌ها و موانع موجود برداشته؛ مسیری که با دستاوردهای قابل توجهی نیز برای این شرکت همراه بوده است.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات فولادی, محصولات میانی فولاد خام
روند بهبود شاخص‌های بهره‌وری و عملکردی شرکت فولاد خراسان در سال‌های اخیر بهینه‌سازی فرایندها و ارتقای بهره‌وری عوامل تولید در شرکت فولاد خراسان

پیشرفت و ترقی هر بنگاه صنعتی و تولیدی در گروی توجه ویژه به عملکرد عوامل موثر بر تولید و تمرکز بر افزایش بهره‌وری آن‌ها است. شرکت مجتمع فولاد خراسان به ‌عنوان یکی از بازیگران کلیدی صنعت فولاد کشور، استراتژی‌های خود را به سمت بهینه‌سازی فرایندها و افزایش بهره‌وری همه عوامل تولید معطوف کرده است. توجه به این مسئله در شرایطی که صنعت فولاد کشور با چالش‌ها و محدودیت‌های مصرف انرژی و تامین مواد اولیه مواجه است، رویکرد کارآمدی برای استفاده حداکثری از توان تولید بوده و منجر به دستاوردهای ارزشمندی در خصوص کاهش مصرف انرژی و بهبود شاخص‌های عملکردی شده است. دستیابی به سطوح بالای بهره‌وری در شرکت فولاد خراسان، ضمن آن که می‌تواند زمینه پیشرفت مستمر این شرکت را در صنعت فولاد فراهم کند، الگوی ارزشمندی برای فولادسازان کشور نیز تلقی می‌شود.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • سنگ‌آهن
جایگاه برجسته شرکت صبانور در سودآوری و ارزش‌آفرینی در زنجیره فولاد ایران مسیر توسعه هدفمند شاخص‌های بهره‌وری در شرکت صبانور

شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور یکی از برجسته ‎ترین فعالان زنجیره فولاد کشور محسوب می‌شود که در سال‌های اخیر با تمرکز بر بهبود عوامل موثر بر تولید، توانسته است به نتایج ارزشمندی در توسعه اکتشافات معدنی، استخراج و فرآوری مواد معدنی و تولید محصولات نهایی دست یابد. در واقع این شرکت با شناسایی نقاط قوت و ضعف و تمرکز بر تقویت و بهبود آن‎‏ها، ارتقای سطح آماده‌به‌کاری تجهیزات و ماشین‌آلات و آموزش منابع انسانی، توانسته است به سطح بالایی از بهره‌وری در همه ابعاد سازمانی دست یابد و علاوه بر افزایش چشمگیر ذخایر معدنی در غرب کشور، رکوردهای مختلفی را در تولید کنسانتره و گندله به ثبت برساند.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • سنگ‌آهن
بررسی آمارهای تولید و نقش‌آفرینی شرکت گهرزمین در زنجیره فولاد ایران استراتژی شرکت گهرزمین برای تحقق تولید و توسعه پایدار

برکسی پوشیده نیست که تامین پایدار مواد اولیه، آن هم در صنعتی به ابعاد وسیع فولاد، تا چه اندازه حائز اهمیت است. در واقع رشد تولید و عملکرد در حلقه‌های بالادستی زنجیره فولاد می‌تواند به معنای سرازیر شدن فرصت‌ها به حلقه‌های بعدی و پایین‌دستی این زنجیره باشد. شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین نیز که در حال حاضر یکی از نقش‌آفرینان تعیین‌کننده همین بخش از زنجیره به حساب می‌آید، با عملکرد رو به رشد خود، نه تنها در جهت تحقق اهداف و چشم‌اندازهای خود گام بر‌می‌دارد، بلکه این مسیر را در سطح کلان صنعت فولاد کشور نیز تسهیل می‌کند. با این حال، این شرکت نقش‌آفرینی خود را تنها به عرصه تامین مواد اولیه صنعت فولاد محدود نکرده و رویای تکمیل این زنجیره را در سر می‌پروراند؛ رویکردی که سهم این شرکت از زنجیره فولاد کشور را بیش از پیش ارتقا خواهد بخشید.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات میانی فولاد خام
نقش پیشران فولاد کاوه جنوب کیش در توسعه مستمر سطوح دانش و فناوری صنعت فولاد دستاوردهای شرکت فولاد کاوه جنوب کیش از برگزاری کنفرانس ملی آهن‌سازی

به جرات می‌توان گفت آینده صنعت فولاد ایران و حفظ و توسعه جایگاه آن در بازارهای جهانی، مستلزم همگام شدن این صنعت با تحولات تکنولوژیکی و روندهای حاکم بر صنعت و بازار فولاد است. طبعا در چنین شرایطی، ایجاد پیوند مناسب میان نهادهای علمی و پژوهشی با صنعت می‌تواند زمینه بهبود فرایندها و ارتقای بهره‌وری در صنایع آهن و فولاد را فراهم آورد. در همین راستا شرکت فولاد کاوه جنوب کیش نخستین کنفرانس ملی آهن‌سازی را در آذرماه سال جاری در بندرعباس برگزار کرد. این رویداد با هدف گسترش ارتباطات میان صنعت و دانشگاه، ارائه جدیدترین یافته‌های تحقیقاتی در حوزه آهن و فولاد و بررسی فرصت‌ها و چالش‌های این حوزه شکل گرفت و با نتایج و دستاوردهای ارزشمندی همراه بود که از جمله مهمترین آن‌ها می‌توان به شکل‌گیری دبیرخانه دائمی برای پیگیری پژوهش‌ها و ایده‌های دانشگاهی در صنایع آهن و فولاد و آزمایش و اجرای آن‌ها در مقیاس صنعتی اشاره کرد.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • مس
جایگاه ویژه شرکت صنایع مس باهنر به عنوان بازیگر استراتژیک زنجیره ارزش مس راهبرد شرکت صنایع مس شهید باهنر در تولید محصولات استراتژیک و ارزش‌افزا

شرکت صنایع مس شهید باهنر با بهره‌گیری از تجربه چندین دهه فعالیت در صنعت مس، به عنوان یکی از پیشگامان تولید محصولات مسی شناخته می‌شود. این شرکت با تکیه بر فناوری‌های نوین و فرایندهای پیشرفته، توانسته است علاوه بر تامین بخشی از نیاز داخلی، در مسیر توسعه صادرات و نقش‌آفرینی در بازارهای بین‌المللی گام بردارد. محصولات مسی شرکت صنایع مس شهید باهنر از استانداردهای بین‌المللی برخوردارند و در صنایع مختلف مانند الکترونیک، خودروسازی، انرژی و ساخت‌وساز کاربرد دارند. بنابراین تمرکز این شرکت بر رشد تولید و توسعه سبد محصولات علاوه بر اینکه می‌تواند منجر به تامین نیاز صنایع پایین‌دستی و تکمیل زنجیره‌های ارزش شود، جایگاه و عملکرد این شرکت را در تولید محصولات استراتژیک، جلوگیری از خام‌فروشی و توسعه صادرات ارتقا می‌دهد.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • صنعت, محصولات فولادی, معدن
تحقق روند خودکفایی و پیشرفت مستمر در مجتمع صنعتی اسفراین نقش‌آفرینی مجتمع صنعتی اسفراین در تامین تجهیزات صنایع استراتژیک

مجتمع صنعتی اسفراین از جمله تولیدکنندگان مقاطع و قطعات فولاد آلیاژی کشور به شمار می‌آید که با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته، دانش فنی روز و منابع انسانی متخصص، نقش بی‌بدیلی در تامین نیازهای حیاتی صنایع استراتژیک کشور ایفا می‌کند و توانسته است با تولید قطعات سنگین و خاص فولادی، بخشی از نیاز صنایع به این محصولات را پوشش دهد. این مجتمع در ماه‌های اخیر با هدف توسعه بازارها و ایجاد فرصت‌های نقش‌آفرینی در نمایشگاه‌های بین‌‌المللی حضور یافته و توانمندی‌ها و دستاوردهای خود را به عرصه نمایش گذاشته است، اقدامی که نتیجه آن، علاوه بر معرفی توانمندی‌ها و پتانسیل‌های درخشان این شرکت، منجر به عقد تفاهم‌نامه‌های ساخت ماشین‌آلات طرح توسعه معدن مس میدوک، ساخت بلوک سیلندر و چرخ‌های قطار شده است.

۳۰ آذر ۱۴۰۳

«ساختارهای اقتصادی، تجاری و صنعتی کشور پس از گذشت حدود 50 سال از شروع صنعتی‌سازی کشور، در حال گذر از دوران سنتی به دوران پررقابت نوین است که بسیاری از مزایای گذشته نظیر دسترسی به بازار بکر و یا دسترسی آسان به منابع مالی، انرژی و مواد اولیه را با خود همراه ندارد. تغییر و تحولات دو دهه گذشته به همراه تغییرات داخلی و خارجی که پیش‌بینی می‌شود طی یک‌دهه آینده به وقوع خواهد پیوست، شرکت‌های ایرانی را وارد محیطی به شدت رقابتی خواهد کرد که دوام، بقا و رشد آن‌ها را منوط به داشتن شناخت از تهدیدها و فرصت‌های دهه آینده و برنامه‌ریزی دقیق برای مواجهه با آن می‌سازد. مطالب و تحلیل‌های ما بر همین اساس، تهیه می‌شوند تا اطلاعات مورد نیاز شما را تامین کنند. »

  • تحلیل
  • انرژی, زیرساخت
بررسی تغییرات شاخص‌های مصرف برق در کشور و عوامل موثر بر آن نگاهی به تحولات بازار و روند تغییرات مصرف برق ایران

رشد جمعیت و توسعه صنعتی‌شدن، طی دهه‌های گذشته موجب رشد تقاضای برق‌ در ایران شده است. گسترش کاربردهای برق در بخش‌های مختلف فرایندهای صنعتی و کشاورزی، بهره‌وری تولید را تا سطوح قابل توجهی افزایش داده، توسعه و کاربرد فناوری‌های پیشرفته را تسهیل کرده و در حوزه خانگی و عمومی نیز، با فراهم آوردن برق مطمئن برای جمعیت، زندگی روزمره را متحول ساخته است. البته با توجه به این که اقتصاد ایران در مسیر برقی‌شدن با چالش‌هایی از جمله ناترازی تولید و مصرف مواجه است، بنابراین باید از طریق سرمایه‌گذاری در توسعه و نوسازی زیرساخت‌های شبکه برق و توسعه ظرفیت نیروگاه‌های برق تجدیدپذیر تقاضای فزاینده برق کشور را برآورده کرد. براساس گزارش‌های مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۱ تقریبا ۳۱۶.۵ تراوات ساعت برق در ایران مصرف شده که بخش‌های صنعتی، خانگی، کشاورزی و عمومی به ترتیب بیشترین مصرف‌کنندگان برق در کشور بوده‌اند.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • صنعت
راهبرد شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان بر پایه اصل بهبود مستمر محوریت دانش و فناوری در شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان

شایستگی سازمانی به مجموعه‌ای از دانش، مهارت‌ها، توانمندی‌ها و منابعی اطلاق می‌شود که سازمان‌ها برای دستیابی به اهداف خود به آن‌ها نیاز دارند. این شایستگی‌ها می‌توانند شامل توانایی‌های مدیریتی، فرایندهای عملیاتی، استفاده از تکنولوژی‌های نوین و مهارت‌های افراد در داخل سازمان باشند. در دنیای امروز که به شدت در حال تغییر است و رقابت‌ها نیز روز به روز شدیدتر می‌شوند، سازمان‌ها باید به‌طور مداوم شایستگی‌های خود را ارتقا دهند تا بتوانند در بازار باقی بمانند و به موفقیت دست یابند. این موضوع در شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان که اساسا بر محور دانش و فناوری شکل گرفته، از اهمیت ویژهای برخوردار است. این شرکت نیز با توجه به همین مسئله، توسعه شایستگی سرمایه‌های انسانی را به صورت مستمر در رویکردهای خود لحاظ کرده است و کارنامه درخشان آن در سال‌های اخیر خود مهر تاییدی بر این موضوع محسوب می‌شود.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • سنگ‌آهن
ارزیابی عملکرد منابع انسانی بر اساس استانداردهای بین‌المللی در شرکت فولاد سنگان خراسان استراتژی شرکت فولاد سنگان در خصوص آموزش و توسعه شایستگی‌ها

فضای فعالیت کسب‌و‌کارها در حال حاضر با رقابت شدید و تحولات بزرگی عجین شده است. این مسئله سبب شده است که در وهله نخست حفظ جایگاه سازمان و در وهله بعد رشد و ارتقای آن، پررنگ‌تر از قبل مستلزم همراهی و همگام شدن با تحولات و به‌روزرسانی رویکردها و فرایندها باشد. در این میان، ارتقای سطح آموزش و تخصص و توسعه شایستگی‌ها از جمله عواملی است که ضرورت پرداختن به آن‌ها بیش از هر زمان دیگری در سازمان‌ها احساس می‌شود. شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان که نقش‌آفرین بزرگ زنجیره فولاد کشور به حساب می‌آید نیز در راستای ارتقای سطح آموزش و توسعه شایستگی کارکنان خود اقدامات ارزشمندی را انجام داده و هرگز این روند را متوقف نکرده است.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • محصولات میانی فولاد خام
سرمایه‌گذاری شرکت فولاد خوزستان برای توسعه شایستگی‌های سازمان راهبردهای فولاد خوزستان برای تبدیل شدن به سازمانی یادگیرنده

توانمندی و کارآمدی هر بنگاه اقتصادی در محیط کسب‌وکار امروز، بیش از هر چیز دیگری وابسته به شایستگی‌های سازمانی و نیز دانش، مهارت و قابلیت‌های سرمایه‌های انسانی آن است. در همین راستا، شرکت فولاد خوزستان به عنوان بزرگترین عرضه‌کننده شمش فولاد و دومین فولادساز کشور، که برند آن از گذشته بنچ‌مارک کارآمدی و بهره‌وری صنعت فولاد ایران بوده است، گامهای بلندی را در جهت رشد و ارتقای شایستگی سرمایههای انسانی خود به عنوان اصلیترین سرمایههای سازمان برداشته است. در چشم‌انداز شرکت فولاد خوزستان، تبدیل شدن این هولدینگ متعالی به سازمانی پیشرو با حفظ سهم ۲۵ درصدی از تولید فولاد کشور در افق ۱۴۱۰ با تولید ۱۳.۶ میلیون تن انواع محصولات فولادی ترسیم شده؛ سازمانی یادگیرنده که در آن یادگیری و توسعه فردی، تیمی و سازمانی، به عنوان یک ارزش اصلی در همه سطوح نهادینه شده است.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات فولادی, محصولات میانی فولاد خام
همسویی برنامه‌های آموزشی شرکت جهان فولاد سیرجان با استانداردهای بین‌المللی تقویت ساختار تخصص و دانش در شرکت جهان فولاد سیرجان

در گذشته، مفهوم «سرمایه‌های سازمان» پیش از هر چیز تداعی‌گر منابع مالی و مادی آن بود، اما در سال‌های اخیر این مفهوم دستخوش تحولات بزرگی شده است. در واقع امروز اصلی‌ترین دارایی و سرمایه هر بنگاه اقتصادی، منابع انسانی آن هستند و عملکرد و تخصص آن‌ها اصلی‌ترین مولفه موثر بر کارآیی کل سازمان به شمار می‌آید. بنابراین به جرات می‌توان گفت که در دنیای امروز، سازمانی موفق است که در راستای توسعه سطح آموزش و شایستگی این سرمایه‌های اصلی خود تلاش کند. شرکت جهان فولاد سیرجان نیز به عنوان یکی از بازیگران استراتژیک صنعت فولاد کشور همواره تلاش داشته است تا برنامه‌های فراگیری را در راستای توسعه همه‌جانبه سرمایه‌های انسانی و شایستگی‌های آن‌ها دنبال کند، راهبردی که نتیجه آن امروز به وضوح در رشد چشمگیر عملکرد تولید و فروش و درآمدزایی این شرکت قابل مشاهده است.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات میانی فولاد خام
رویکرد شرکت فولاد هرمزگان در خصوص پیاده‌سازی یادگیری مستمر جایگاه یادگیری سازمانی و توسعه قابلیت‌ها در شرکت فولاد هرمزگان

توانمندی و عملکرد سازمان‌ها و بنگاه‌های اقتصادی در تقویت مزیت‌ها و استفاده کارآمد و بهینه از نقاط قوت، یکی از مولفه‌های تعیین‌کننده در مسیر رقابت‌پذیری تلقی می‌شود که می‌تواند جایگاه آن‌ها را در میدان رقابت برجسته‌تر کند. در این بین، توسعه شایستگی‌های سازمانی یکی از شاهراه‌های تقویت قدرت رقابت بنگاه‌های اقتصادی برشمرده می‌شود که به شکل مستقیمی بر عملکرد و کارآمدی آن‌ها تاثیر می‌گذارد. در همین راستا، شرکت فولاد هرمزگان به عنوان یک مجموعه پیشرو و متعالی، نگاه ویژه‌ای به این موضوع دارد و با رصد دقیق روندها و تحولات مختلف، گام‌های بلندی را در مسیر توسعه شایستگی‌های سازمان خود برداشته است؛ رویکری که بی‌تردید می‌تواند رشد و ارتقای روزافزون این شرکت را به همراه داشته باشد.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • یاد‌داشت
  • آهن اسفنجی
راهبردهای شرکت توسعه آهن و فولاد گل‌گهر برای ارتقای شاخص‌های بهره‌وری نگاه همه‌جانبه شرکت توسعه آهن و فولاد گل‌گهر برای بهبود عملکرد

در شرایط رقابتی امروز محیط کسب‌وکار، سازمانی می‌تواند در مسیر اعتلا و توسعه حرکت کند که قادر باشد مولفه‌های موثر بر فرایندهای مختلف خود را به بهترین شکل شناسایی و آن‌ها را در بهترین و کارآمدترین مسیر هدایت کند تا از این طریق، حداکثر سطح کارایی و بهره‌وری را محقق کند، موضوعی که نتیجه نهایی آن استفاده کارآمد و بهینه از مواد اولیه و انرژی در راستای خلق بیشترین ارزش خواهد بود. در همین راستا، شرکت توسعه آهن و فولاد گل‌گهر، در ساختار سازمانی خود، موضوع ارتقای کارآمدی و بهره‌وری را در همه سطوح فرایندهای خود دنبال می‌کند و به این ترتیب توانسته است رقابت‌پذیری و جایگاه خود را در این صنعت ارتقا و افزایش دهد.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحلیل
  • محصولات فولادی
جایگاه ویژه آموزش و تخصص در سطوح مختلف سازمانی شرکت ذوب‌آهن نگاه شرکت ذوب‌آهن به توسعه شایستگی‌ها در تمام سطوح سازمانی

در محیط امروز کسب‌وکار، سرمایه‌های انسانی اصلی‌ترین دارایی‌ و ثروت هر بنگاه اقتصادی تلقی می‌شوند و شایستگی‌ها و توانمندی‌های آن‌ها، کلید اصلی موفقیت یا شکست سازمان در فضای رقابت به شمار می‌آید. شرکت ذوب‌آهن اصفهان نیز به عنوان یکی از نقش‌آفرینان بزرگ و استراتژیک صنعت فولاد کشور، با توجه ویژه و نگاه فراگیر خود به موضوع شایستگی سازمانی به طور موثری در جهت توسعه شایستگی‌های کارکنان خود، آن هم در تمام سطوح سازمان حرکت می‌کند. بی‌تردید اقدامات قابل توجه شرکت ذوب‌آهن اصفهان در این راستا، می‌توانند جایگاه این شرکت را به شکل روزافزونی در میان صنایع استراتژیک کشور ارتقا دهند.

۳۰ آذر ۱۴۰۳
فهرست